Houbička na mytí nádobí: Díky triku se solí zůstane déle hygienická a zbaví se choroboplodných zárodků

Houbička na mytí nádobí: Díky triku se solí zůstane déle hygienická a zbaví se choroboplodných zárodků
V každé domácnosti používají hospodyňky houbičku na mytí nádobí. I když máte kuchyň vybavenou myčkou, houbičku stejně nemůžete postrádat. Je důležitým pomocníkem.

Houbička na mytí nádobí

kuchyni je poměrně snadné, aby se usazovala špína. Ať už od jídel, od vaření nebo se mohou vytvořit i mastné fleky na zdi, když hospodyňky používají olej na smažení. Houbičku do ruky berou hospodyňky několikrát za den a pomocí ní se snaží špínu odstranit. Je to běžný pomocník v domácnosti.

Bakterie

Houbička na nádobí je sice velkým pomocníkem, zároveň má ale jednu velkou nevýhodu. Usazují se na ní velmi rády bakterie. Proč? Protože se jim líbí v prostředí, které houbička nabízí, což je vlhko a teplo. Houbička je přitahuje, jelikož se bakterie do houbičky vsakují přes jídlo, pokožku a jiné povrchy s úžasnými podmínkami pro život.

Kolik bakterií houbička vsákne? Studie prokázala vysoké číslo

Je všeobecně známo, že se v houbičce na nádobí ukrývají bakterie. Ale kolik to vlastně je? Studie a analýzy prokázaly, že na houbičce ulpívá 362 různých druhů bakterií. Na jednom kubickém centimetru žije ve špinavé houbičce dokonce 82 milliard bakterií. Pozor, pravděpodobně je roznášíte po površích, které houbičkou stíráte. Pro lidi, kteří mají oslabený imunitní systém mohou být tyto bakterie nebezpečné. Mohou totiž způsobit vážné infekce.

Špinavá houbička na nádobí má stejnou hustotu bakterií, jako lidská stolice. Na zemi pravděpodobně neexistují žádná místa s tak vysokou bakteriální hustotou.

dodává doktor Egert, mikrobiolog z univerzity Furtwagen v Německu.

Jak prodloužit čas, kdy můžete houbičku na nádobí používat?

Jak už bylo řečeno, houbička poskytuje ideální podmínky pro bakterie. Její životnost lze ale prodloužit. Pomůže správná péče a jednoduchý postup.

Čištění houbičky na nádobí

Sůl

K čištění houbičky na nádobí použijte sůl a jiné domácí prostředky. Sůl totiž přispívá k tomu, že dokáže snížit v houbičce bakteriální zátěž. Houbičku naložte do teplé vody a přidejte dvě lžíce soli. Když houbička vsákne sůl, váže potom snáze a rychleji vodu. Tolik důležitou vlhkost potom houbička neuchovává tak dlouho, což omezuje nárůst bakterií. Jedná se o jednoduchou metodu, která vám může pomoci.

Ocet

Podobný účinek má i ocet. Je vynikající pro své dezinfikující účinky, protože je kyselý. Vložení houbičky na nádobí do nálevu – ocet – voda na několik minut může pomoci zahubit určité množství bakterií.

Citron

Kyselina citrónová má podobné účinky a můžete ji také použít k čištění houbičky na nádobí.

Jak často se má houbička na nádobí mýt?

Jednou za týden, maximálně jednou za dva týdny se má houbička pořádně umýt nebo dezinfikovat. I přes všechny opatření v rámci čištění se mohou bakterie v houbičce usazovat a rozmnožovat se.

Praní v pračce

Některé houbičky můžete prát v pračce. Při teplotě alespoň 60 stupňů Celsia je možné se zbavit mnoha zárodků bakterií. Ne však všechny houbičky je vhodné prát v pračce, některé to může poškodit. Jak to je u té vaší, zjistíte v návodě.

Kdy vyměnit houbičku?

Je to jednoduché. Když začne zapáchat nebo když se zabarvuje. Také když začíná drolit či je už velmi opotřebená.

Zdroje článku: