Hortenzie potřebují na jaře hnojivo - jaké přípravky jsou k tomu vhodné?

Hortenzie potřebují na jaře hnojivo - jaké přípravky jsou k tomu vhodné?
Dlouho očekávané jaro je tady a příroda se probouzí ze zimního spánku. To samozřejmě platí i pro hortenzie, které ovšem ke svému rozpuku potřebují vhodně zvolené hnojivo. Ty nejvhodnější přípravky budou představeny v tomto textu.

Hortenzie je vhodné hnojit na jaře

Základním pravidlem je, že hortenzie musí být hnojeny na jaře, ještě před vykvetením. Ideální volbou jsou kapalná hnojiva, jejichž přísun se hortenziím zajistí prostřednictvím zálivky. Minerální hnojivo by v každém případě mělo být dobře dávkováno. Rozhodně zde neplatí zásada, že čím více se hnojiva aplikuje, tím je to pro rostlinu lépe. Přehnojení naopak může zapříčinit nenávratné škody, když důsledkem může být mimo jiné značný pokles pH půdy.

Hnojivo by mělo v dostatečném množství obsahovat draslík a dusík

Doporučuje se, aby hnojivo obsahovalo hlavně draslík a dusík, naopak fosforu by nemělo být ve hnojivu zbytečně mnoho. Milovníci kávy budou jistě mile překvapeni tím, že jako velmi účinné hnojivo pro hortenzie lze využít kávovou sedlinu. S ohledem na to, že hortenzie potřebují výše zmíněné živiny, jsou neocenitelným hnojivem také banánové slupky, které kromě draslíku obsahují také vápník a hořčík. Podporují zdravý růst, posilují kořeny i kvetení u hortenzií.

Příprava banánového hnojiva

Banánové slupky mají být nakrájené na malé kousky, což urychlí proces jejich rozkladu. Posléze se vloží do kbelíku a zalijí vodou. Vše se nechá zhruba týden uležet, čímž vznikne koncentrovaný banánový extrakt. Ten se posléze opatrně nalije okolo hortenzií na zahradě. Je důležité, aby zálivka byla rovnoměrná.

Organická hnojiva jsou pro hortenzie také prospěšná

Mimo různých druhů kapalných hnojiv, která je možné zakoupit v obchodech, si lze připravit také netopýří nebo drůbeží guáno. Tu musí být dostatečným způsobem zředěno a nesmí dojít k přehnojení. Z organických hnojiv je hojně doporučován také shnilý kravský hnůj, pelety z dobytčího trusu nebo rohovinové hobliny. Pokud se v okolí nachází nějaký zemědělec, který se orientuje na živočišnou výrobu, bylo by velkou chybou toho nevyužít a nepožádat ho poskytnutí tohoto pro hortenzie výjimečně prospěšného hnojiva. Před zimou by měla být plocha nad kořenovým balem pokryta rašelinou, na sklonku zimy nebo začátkem jara se přidává kompost. Velikou chybou je v každém případě, pokud dojde k přihnojování ve špatnou dobu.

Barva květů závisí na kyselosti zeminy.
Barva květů závisí na kyselosti zeminy. | Zdroj: Farina6000 / Depositphotos

Barva květů jde ruku v ruce se správným hnojením

Při hnojení je třeba klást důraz také na barvu květů! Ten, kdo upřednostňuje modrou barvu, by měl použít kamenec nebo speciální hnojivo, v němž je obsažen síran hlinitý. Hodnota pH pak musí být udržována pod hodnotou 5, tedy kyselá, čehož je možné dosáhnou právě zmiňovanou kávovou sedlinou.

Přehnojení i špatné načasování může způsobit velké škody

S ohledem na to, že hortenzie mají poměrně mělké kořeny, by mělo být hnojivo do půdy zapracováno pouze povrchně. Důležitá je dostatečná zálivka. Od července již hortenzie žádné hnojivo nedostávají, což by jim mělo umožnit, aby se připravily na zimní přestávku. Nově vysazené hortenzie by se v prvním roce neměly přihnojovat vůbec. Pokud dojde k přehnojení rostlin, může dojít k jejich přetížení živinami, které nebudou rostliny schopny efektivně vstřebat. Toto se projeví nežádoucím růstem, zdravotními problémy i celkovým nežádoucím oslabením rostliny. V příštím roce pak má rostlina méně květů, než by měla za předpokladu, že byla přihnojena správným způsobem.

Zdroje článku: