Hortenzie na slunci: Během vlny veder potřebují zvýšenou péči

Hortenzie na slunci: Během vlny veder potřebují zvýšenou péči
Hortenzie jsou překrásné keře, jejich velké květy sklízejí mnoho obdivných pohledů. Přímé slunce jim však často na kráse ubírá. Pokud však dodržíte pár zásad, budou vám dělat radost i během horkých letních dní.

Laura Wittstruck na webu 24garten vysvětluje, že hortenzie sice obecně preferují polostinné stanoviště, kde jsou chráněny před přímým poledním sluncem, ale za jistých okolností se jim může dařit i na slunných stanovištích. Je však důležité zajistit, aby hortenzie měly dostatek vody a byly chráněny před intenzivním odpoledním sluncem, které může způsobit popálení listů.

Věnujte hortenziím zvýšenou péči, odmění se vám krásnými květy

Pěstování hortenzií na slunných stanovištích vyžaduje pečlivou a zvýšenou péči, zejména během horkých letních dnů. Pravidelná a hluboká zálivka, ochrana před intenzivním sluncem a kontrola půdy jsou jedněmi z klíčových faktorů pro úspěšné pěstování a zachování krásy hortenzií i za vysokých teplot. Redaktorka Madeline Buiano pro stránky MarthaStewart dodává, že velmi nápomocné může být v tomto ohledu i  mulčování.

Zvýšená zálivka

Během veder je nutné hortenzie pravidelně zalévat, ideálně brzy ráno nebo večer, aby se minimalizovalo odpařování vody. Zálivka by měla být hluboká, aby se voda dostala ke kořenům. Povrchová zálivka opravdu nestačí, navíc může vést k povrchovému kořenění, což zvyšuje náchylnost rostlin k vysychání.

Ideální čas na zalévání je brzy ráno nebo později večer
Ideální čas na zalévání je brzy ráno nebo později večer | Zdroj: IgorVetushko / Depositphotos

Mulčování

Mulčování půdy kolem hortenzií pomáhá udržovat vlhkost. Ideální je používat organické mulče, jako je sláma, kompost nebo kůra. Další výhodou mulče je, že brání růstu plevele, které by ubíral hortenziím vodu a živiny.

Ochrana před přímým sluncem

Pokud jsou hortenzie vystaveny intenzivnímu slunci, obzvláště přes poledne a v odpoledních hodinách, zvažte použití zahradních plachet nebo stínících sítí, které hortenziím poskytnou dočasný stín a sníží riziko popálení listů a květů.

Kontrola půdy

Hortenzie preferují mírně kyselou až neutrální půdu (pH 5.5–7). Je proto vhodné pH půdy pravidelně kontrolovat a případné jej pomocí vhodných hnojiv nebo přípravků na úpravu pH zvýšit či snížit.

Hnojení

Během veder může být rostlina více náchylná k nedostatku živin, zároveň však pozor na přehnojení, aby nedošlo k poškození kořenového systému.

Pokud budete dodržovat těchto pár zásad, hortenzie se vám odmění krásnými květy i za horkých měsíců.

Zdroje článku: