Nádherných květů u hortenzií dosáhnete pomocí těchto věcí

Nádherných květů u hortenzií dosáhnete pomocí těchto věcí
Rostliny nepotřebují pouze přísun vody, ale také dostatek živin. Hortenzie nejsou žádnou výjimkou, a proto k dosažení zdravých květů hortenzií je důležitá volba správného hnojiva. Hnojivem ovlivníte také pH půdy a barvu květů.

Nádherných květů dosáhnete pomocí správného hnojiva

Hortenzie potřebují pro svůj růst vhodnou půdu a správné hnojivo. Půda by měla být hlinitá, humózní a vlhká. Řešení je velmi jednoduché; ve specializovaných prodejnách běžně zakoupíte hnojivo určené pro hortenzie. Živiny skvěle doplní také následující produkty:

  • dobytčí hnůj
  • koňský hnůj
  • peletky z dobytčího hnoje
  • rohová moučka
  • rohovinové hobliny
  • rohovinová krupice

Všechny tyto produkty skvěle splňují nutriční nároky hortenzie.

Co musí obsahovat hnojivo

Ideální hnojivo pro hortenzie se vyznačuje vysokým obsahem dusíku a nízkým obsahem fosforu. Důležitou složkou pro hortenzie je draslík. Buď si toto hnojivo sami vyrobte nebo si pořiďte hnojivo určené pro hortenzie ve specializovaných obchodech. Můžete také improvizovat v podobě hnojiva určeného pro rododendrony. Vyvarujte se použití tekutého hnojiva, vhodné není ani modré zrno, a to především kvůli velkému obsahu fosforu. Hnojiva pro hortenzie by neměla přesáhnout hranici jednoho procenta fosforu, naopak je nutné, aby obsahovala minimálně 12 procent dusíku. Jakmile hortenzie začnou produkovat květy, je nutný přísun dostatku dusíku a draslíku. Růst a odolnost zlepšují také síra, železo, zinek a mangan.

Hnojivo ovlivňuje barvu květů

Věděli jste, že barvu květů hortenzie můžete sami ovlivnit na základě pH půdy? Sytě modré barvy květů hortenzie dosáhnete v půdě s pH mezi 5 a 5,5. Vyšší hodnota pH nad 7 může způsobit zežloutnutí listů. Červených květů dosáhnete pH půdou v rozmezí 5,5 až 7. Ztráta intenzivních barev je způsobena kyselostí půdy.

Barvů květů může ovlivnit také kávová sedlina.
Barvů květů může ovlivnit také kávová sedlina. | Zdroj: limpido / Depositphotos

Hnojení hortenzií

Hnojení hortenzií má svá pravidla. Na jaře začněte s postupným hnojením. Vhodné je zejména pomalu se uvolňující hnojivo. Začátkem léta opět přidejte hnojivo do půdy. Tuhé hnojivo snášejí lépe rostliny vysazené v zahradě. Pro hortenzie v květináčích je vhodné tekuté hnojivo. Období pro hnojení hortenzií v květináčích je od března do srpna. Hnojivo pro hortenzie si můžete vytvořit sami. Pro jeho výrobu budete potřebovat:

  • výměšky červů
  • řasy
  • drcená kůra
  • rohové hobliny
  • kompost
  • kávová sedlina

Vůbec nejlepším prostředkem pro hortenzie je dešťová voda. Látky uvnitř této vody podporují rostlinu v růstu. Dešťová voda ovlivňuje také pH půdu, čímž přispívá ke změně barvy květů.

Proč hortenzie neraší?

Na rašení má vliv nejen odrůda a druh rostliny, ale také teplota, množství slunce a deště, které rostlina dostala. Čím více tepla a slunečního svitu rostlina do dubna dostane, tím rychleji poroste. Důležitý je také výběr místa. Hortenzie mají rády propustnou půdu s dostatkem slunečního svitu a zároveň kryté místo před větrem. Opačné podmínky vedou ke zpomalení růstu. Malý počet čerstvých výhonků nebo nedostatek zeleně poukazuje na zmrznutí rostliny. Může za to i prudká změna teplot, která je typická pro jarní dny. Rostliny lze zachránit odříznutím postižených větví až ke zdravé části.

Zdroje článku: