Grilovací sezóna v plném proudu: Pozor na zkažené maso

Grilovací sezóna v plném proudu: Pozor na zkažené maso
Léto je tu a s ním i grilovací sezóna. Při správné "grilovačce" samozřejmě nesmí chybět různé druhy naloženého masa. Je však třeba přemýšlet nad tím, jak dlouhá doba uplyne od vyndání masa z chladicího zařízení k samotné tepelné úpravě.

Jak dlouho vydrží maso mimo chladicí zařízení?

Doba, po kterou maso vydrží mimo lednici, se liší podle druhu masa a také podle toho, zda je maso rozmražené, syrové, nebo vařené. Obecně platí, že nejlepší je dodržovat pravidlo maximálně dvou hodin. Poté je třeba maso neprodleně zpracovat.

Syrové maso

Syrové maso by nemělo být při pokojové teplotě déle než 2 hodiny. Samozřejmě pokud si maso připravíte ven vedle grilu za letních teplých dní, časový limit by pak neměl být delší než 30 minut až 1 hodinu. Pokud máte v plánu grilovací párty a teprve jedete do obchodu pro maso a další potraviny, maso raději nakupte až jako poslední a následně zamiřte hned domů. Pokud totiž s koupeným masem dále cestujete po obchodech, časový limit pro ponechání masa bez chladicího zařízení se zkracuje.

Vařené maso

U vařeného masa je interval v podstatě stejný. Zde je třeba dávat pozor také na to, jak dlouho bude maso mimo chladicí zařízení po vyjmutí z grilu. Steaky, nebo třeba kotlety obvykle potřebují po vyjmutí z grilu alespoň 3 minuty odpočívat, a pak neprodleně zkonzumovat. 

Rozmražené maso

Nejčastější chybou při rozmrazování masa je, že rozmrazujete maso právě při pokojové teplotě, nebo venku. Pokud je totiž zmrzlé maso vystaveno pokojové teplotě, poskytuje tak naprosto ideální prostředí pro rychlý růst nejrůznějších bakterií, které pak způsobují nejrůznější zdravotní problémy. Pokud máte v plánu večer grilovat a ráno si uvědomíte, že jste zapomněli vyndat maso z mrazáku, rozmrazte ho buď v ledničce, v mikrovlnné troubě, nebo v ledové vodě, kterou je třeba každých cca 30 minut vyměňovat.

Výběr maso a jeho zpracování je základ pro grilování
Výběr maso a jeho zpracování je základ pro grilování | Zdroj: estudiosaavedra / Depositphotos

Dodržujte pravidla, předejděte zdravotním problémům

Pokud je syrové maso ponecháno při pokojové teplotě déle než 2 hodiny, může dojít k rychlému růstu škodlivých bakterií, což může vést k otravě jídlem. Otrava jídlem je velmi závažné onemocnění. Mezi hlavní příznaky patří nevolnost, průjmy, zvracení, žaludeční křeče, horečka, dehydratace, bolest hlavy, svalů, kloubů nebo krev ve stolici.

Jak poznat zkažené maso?

  • změna barvy - čerstvé maso by mělo mít zářivě červenou, neb růžovou barvu, pokud si všimnete jakéhokoliv jiného zbarvení, nebo odstínu, pravděpodobně je maso zkažené
  • specifický zápach - u zkaženého masa se jedná většinou o silný hnilobný zápach
  • změna textury - čerstvé maso by mělo být pevné a vlhké, zkažené maso je velmi lepkavé a může být i vysušené

Likvidace zkaženého masa

Správná likvidace zkaženého masa je velmi důležitá hned ze dvou důvodů.

  • šíření bakterií - díky správné likvidaci zkaženého masa zabráníte šíření různých bakterií
  • ochrana zvířat - správná likvidace také zajistí, že se ke zkaženému masu nedostane žádná zvěř, která by maso mohla konzumovat a bakterie tak roznášet

Tip: zkažené maso zabalte alespoň do dvou igelitových sáčků a vyhoďte do odpadků, větší obalová vrstva zajistí, že se pachy a bakterie nebudou šířit a nebudou také lákadlem pro okolní zvěř