Fialové skvrny na rostliny vašich rajčat nepatří. Zbavte se jich přidáním potřebných živin

Fialové skvrny na rostliny vašich rajčat nepatří. Zbavte se jich přidáním potřebných živin
Fialové skvrny na listech rostlin rajčat mohou být způsobeny nedostatkem živin, čemuž lze zabránit prostřednictvím kvalitního hnojiva. Někdy však hrají roli i další okolnosti, např. množství vody a slunečních paprsků. Přesvědčte se tedy, že děláte vše správně, chcete-li mít bohatou a zdravou úrodu.

Nejčastější příčinou je nedostatek živin

Čerstvě sklizená rajčata z vlastní zahrady bývají obzvláště chutná, koneckonců se za tou šťavnatostí skrývá vaše usilovná práce. Přesto se někdy může objevit problém ohrožující bohatou sklizeň. Tmavě fialové skvrny na listech rajčat bývají znamením, že něco není v pořádku.

Pravda, některé odrůdy mají přirozeně nafialovělé listy, jako např. „Indigo Rose“, která produkuje fialové plody velikosti třešně s vysokým obsahem antioxidantů, ale nejčastějším důvodem fialovění jsou chybějící živiny. Pokud vaše rostlinky rajčat vypadají právě takhle, a přitom by neměly, pravděpodobně trpí chorobou nebo napadením škůdců. Jak se skvrn zbavit a zajistit si zdravou sklizeň?

Rajčata nepotřebují mnoho prostoru, aby plodila hojně po celou sezónu. Nepůjde to ale samozřejmě bez řádné péče. Fialové listy jsou možná vizuálně fascinující, ale rozhodně bude lepší jim předcházet opatřeními už v rané fázi pěstování. Nejsou-li skvrny nijak rozsáhlé, lze rostliny zachránit s pomocí ověřených tipů. Následující živiny mohou v případě nedostatku vést ke změně barvy.

Fosfor je zvlášť důležitý pro fotosyntézu. Jestliže ho rostlina přijímá z půdy příliš málo, není schopná přeměnit vodu, sluneční světlo ani oxid uhličitý na potravu. Vedle změny barvy na stoncích a spodní straně listů může jeho nedostatek naznačovat také pomalý růst, nekróza (zhnědnutí, odumírání rostlinné tkáně) a zvlnění listů.

Množství hnojiva s vysokým obsahem fosforu bude záviset na výsledcích půdního testu, ale obvykle bývá vhodný poměr 10–20–10 nebo 15–30–15 (N–P–K). Čísla představují poměr dusíku, fosforu a draslíku.

Fotosyntézu zhoršuje též nedostatek draslíku, jehož poznávacími znaky mohou být hnědé okraje na listech rajčat a žluté žilky na nich. Pro napravení tohoto problému vybírejte hnojiva, jako je síran draselný, krmivo pro rajčata nebo některé organické zdroje draslíku získané ze zpracování cukrové řepy.

Další možností je, že rajčatům schází hořčík, ačkoli fialové listy bývají jeho nedostatkem způsobené méně často, pouze v případě, že je obzvláště výrazný.

Jak předejít skvrnám na listech rajčat

Neuspokojivé množství živin ověříte testováním půdy. Zbarvení listů dofialova zabráníte vhodným hnojivem. Pokud má půda dostatek fosforu, draslíku i hořčíku, může hrát roli také počasí. Je-li půda příliš studená, anebo mají rostliny rajčat příliš mnoho slunce, mohou listy rovněž změnit barvu.

V zahradní půdě je zpravidla dostatek draslíku a hořčíku, ale ne vždy se důležité živiny dostanou k rostlinám v potřebném množství. U rajčat je proto důležité, aby byla rovnoměrně zásobována vodou. Fialové skvrny mohou zmizet během několika týdnů, jestliže dopřejete rostlinám správné živiny a správný přísun slunečního světla. Zda lze poškození účinně napravit, závisí na rozsahu a celkovém zdravotním stavu rostliny.

Zdroje článku: