Fialové květy pažitky nelikvidujte – vyrobte si z nich aromatický ocet
Pažitka: bylinka číslo jedna
Jak již bylo zmíněno, pažitka je základní bylinka v každé domácnosti. Na pěstování je velmi nenáročná, tudíž ji můžete pěstovat v záhonech, květináčích nebo truhlících. V kuchyni má velmi široké využití. Nejčastěji se přidává do polévek, k masu nebo k bramborám. Velmi oblíbená je také čerstvě nasekaná třeba na chleba. Někteří ji dokonce konzumují i jen tak.
Období květu – konec pažitky
Jakmile pažitka začne kvést, většina lidí si řekne: „Aha, tak nám pažitka dosloužila.“ V tu chvíli pažitka končí mezi odpadem buď celá, nebo minimálně její ostříhané květy. To je však velká škoda, neboť květy pažitky dokáží posloužit stejně dobře jako samotná pažitka.
Fialové květy pažitky patří do kuchyně
Pažitka se pyšní fialovými, světle nachovými a zřídkakdy i bílými květy, které jsou uspořádány v polokulovitém lichookolíku. Pažitka kvete zhruba od poloviny května do konce října. Nutno dodat, že vzhledem k tomu, že květy jsou jedlé a plní stejné funkce jako samotná pažitka, patří do kuchyně, ne do odpadků.
Chutné a zdravé květy
Pažitka i její květy obsahují mnoho vitaminů (vitamin K, C, A, vápník, draslík a kyselinu listovou). Květy pažitky chutnají v podstatě stejně jako čepele. Mají možná jen o něco výraznější chuť. Pokud však přidáte květy pažitky do jídla, nemusíte se bát nějaké nežádoucí nebo nahořklé chuti. Chuť bude úplně stejná, jako u samotné pažitky. Tudíž i květy můžete přidávat do nejrůznějších pokrmů nebo si z nich vyrobit domácí ocet.
Pažitkový ocet
Pokud máte rádi všelijaké pochutiny s bylinkami, udělejte si pažitkový ocet. Jeho výroba je velmi snadná a zabere vám jen pár minut.
Budete potřebovat
- pažitka – množství záleží na velikosti a počtu sklenic, sklenice musí být květy celá naplněná
- ocet – můžete použít jakýkoliv ocet, ideální je však bílý vinný ocet
- sklenice
Postup
- květy pažitky otrhejte a namočte do vlažné vody, aby se uvolnily nečistoty a nezvaní hosté
- opláchnuté květy vložte do předem umyté sklenice
- květy zalijte octem tak, aby byly celé ponořené
- sklenici pevně uzavřete a nechte ji odpočívat alespoň 2 týdny, ideální je temné a teplé místo
- pak už stačí jen scedit a perfektní aromatický ocet je na světě
Tip
Pokud spěcháte, můžete ocet přivést k varu a zalít jím květy pažitky. Rychleji tím tak vytáhnete potřebnou chuť. Ocet můžete použít ihned po vychladnutí. Pomalejší metoda však zaručí lepší a jemnější chuť.