Epsomská sůl: Jejím přidáním bude vodní meloun sladší

Epsomská sůl: Jejím přidáním bude vodní meloun sladší
S příchodem teplejšího počasí se zvyšuje potřeba pitného režimu. Lidé mnohem více jedí zeleninu a ovoce i kvůli tekutinám, které obsahují. Vodní meloun patří mezi nejoblíbenější. Epsomská sůl může pozitivně ovlivnit jeho sladkou chuť.

Nedostatek živin

Nakupování zeleniny nebo ovoce je snadným způsobem, jak získat tyto plodiny, ale na druhou stranu mají známky po pesticidech a neznáte ani průběh jejich pěstování. Vlastní pěstování zeleniny a ovoce má velkou výhodu, jelikož jste celou dobu u procesu růstu a sami víte, co jste použili. Radost ze sklízení může vystřídat hořkost. Proč některé plodiny mohou na první pohled vypadat hezky, ale mají nevýraznou chuť? Většinou to značí nedostatek živin, v tomto případě nedostatek hořčíku. Přidání Epsomské soli může zachránit půdu s nedostatkem hořčíku. Postřik roztokem Epsomské soli pomůže vyvážit minerály v půdě a osladit chuť plodů, včetně vodního melounu.

Kontrola půdy

Rozhodně nepoužívejte tento roztok dříve, než si budete jistí, že půda opravdu trpí nedostatkem hořčíku. V opačném případě hrozí ještě větší poškození půdy. Nedostatek hořčíku u vodních melounů poznáte podle změny barvy listů (žlutá až hnědá) a také podle světle zelenožlutých tónů na slupce. Nejlepším způsobem testování je provést test přímo ve vaší zahradě nebo svěřit vzorek půdy odborníkovi.

Provedení vlastního testu

K provedení testů budete potřebovat testovací proužky, které jsou speciálně navržené na tyto účely. Pro každou živinu (dusík, fosfor, draslík) vezměte označenou nádobku nebo zkumavku a přidejte malou část směsi půdy a vody. Do každé nádoby přidejte několik kapek odpovídajícího tekutého hnojiva. Sledujte jakékoliv reakce a změny barev a dle informací zjistěte, jakým případným nedostatkem živin trpí půda.

Epsonská sůl
Epsomská sůl | Zdroj: PixelsAway / Depositphotos

Smíchání roztoku

Příprava roztoku je velmi jednoduchá. Smíchejte 6 a půl polévkové lžíce Epsomské soli s 3 a půl polévkové lžíce domácího boraxu v 19 litrech čisté vody. Roztok pořádně protřepejte, promíchejte a nastříkejte každé dva týdny na listy. Bor obsažený v boraxu taktéž přispívá ke sladší chuti vodního melounu. Dodržujte aplikaci roztokem s dobrým plánem zavlažování, abyste se vyhnuli usazení roztoku na povrchu půdy.

Nepřehánějte to s aplikací

Při aplikaci roztoku Epsomské soli buďte opatrní. V žádném případě se nedoporučuje překračovat doporučené dávkování. Rostliny mohou spotřebovat pouze omezené množství minerálů a živin, stejně jako člověk. Zbytek živin zůstává v ornici a působí spíše kontraproduktivně. Výsledkem je pak zpomalení absorpce vápníku. Nadměrné množství Epsomské soli může způsobit popálení listů a vážně poškodit půdu.

Epsomská sůl není vhodná pro všechny rostliny

Epsomská sůl může pomoci osladit ovoce a zeleninu (vodní melouny, jablka, rajčata, mrkev a řepa), ale není vhodná pro všechny rostliny. Například švestky a borovice velmi špatně reagují na Epsomskou sůl. Pokud je půda písčitá nebo kyselá s pH nižším než 5, lze použít ke zvýšení pH půdy a k doplnění hořčíku použít půdní hnojivo, jako je dolomitové vápno, oxid hořečnatý nebo hořčík draselný. Epsomská sůl najde využití také uvnitř domácností. Zlepšují vzhled a zdraví pokojových rostlin a odpuzují štěnice a šváby.

Zdroje článku: