Empatie - důležitá schopnost, zda se dokážete vcítit do druhých, vám ukáže náš test

Empatie - důležitá schopnost, zda se dokážete vcítit do druhých, vám ukáže náš test
Co to vlastně znamená? Empatie je schopnost či dokonce umění vcítit se do druhých. Člověk, který má notnou dávku empatie, se dokáže napojit na pocity, city a problémy ostatních.

Empatie

Člověk vybavený empatií dokáže sám prožívat problémy druhých a tím jim doopravdy porozumět. Částečně je tato schopnost vrozená, částečně naučená. Tato schopnost vcítit se do druhého je ovlivňována genetickými dispozicemi i socializací. Geny podněcují osobnost v rámci empatie, sympatie a soucitu. Výchova ovlivňuje formování člověka výrazně, jedinec přejímá vzory a přesvědčení a hodnoty od rodičů, vrstevníků a celkově od společnosti. Je doloženo studiemi, že míra empatie je o něco vyšší u žen než u mužů. Je to patrně dáno tím, že žena bude jednou matka a je potřeba schopnosti empatie ve vztahu ke svému dítěti.

Výhody empatického člověka

Empatický člověk má ve společnosti mnoho výhod. Má ulehčenou úlohu v navazování sociálních vazeb s ostatními. Tím, že empatičtí lidé dokážou vhodně reagovat v sociálních situacích. Dále empatickému člověku pomáhá to, že poznává reakce druhých na jejich okolnosti lépe regulovat své vlastní emoce. Pokud člověk dobře čte pocity a emoce druhých, snadněji pochopí i ty své a dokáže je lépe řídit. Když empatický člověk vidí někoho trpět, projeví soucit a dostaví se snaha trpícímu člověku pomoci.

Nevýhody empatického člověka

Připadá vám, že to je nesmysl? Empatičtí lidé přece jsou v kolektivu oblíbení, vždy se jim může kdokoliv svěřit a oni nabídnou pomoc. To je pravda, ale u empatických lidí se často stává, že myslí na blaho ostatních více než na své. Pokud totiž empatický člověk upřednostňuje druhé před sebou samým, pak na sebe může zapomínat, a to je špatná cesta. Také se mu může přihodit, že bude velice přemýšlet o emocích druhých. To potom může vést až k úzkostem. Takže i zde platí: všeho s mírou.

Test: Jak moc jste empatičtí?

 

Zdroje článku: