Sklizeň jahod – na tento krok byste neměli zapomínat

Sklizeň jahod – na tento krok byste neměli zapomínat
Ať už jste začínajícím pěstovatelem jahod, nebo pokročilým zahradníkem co se chce přiučit něco nového. Tento článek vám poradí, jak správně postupovat ve chvíli, kdy nadešel čas sklizně.

Jak poznat, že jsou jahody připraveny ke sklizni?

Období dozrávání jahod trvá pouze 3-4 týdny. Právě proto je zprvu důležité vědět, kdy na sklizeň vyrazit. Pokud pěstujete prvním rokem, doporučujeme sbírat květy z mateřské rostliny, tím pádem bude připravena na vytvoření zdravých dceřiných rostlin. Během druhého roku budou vaše rostliny připraveny na sklizeň zejména 28-30 dní po plném rozkvětu. Vzhledem k tomu, že všechny bobule dozrávají v trochu jiném časovém rozmezí, doporučujeme je kontrolovat každé dva až tři dny. To že jsou připraveny na sklizeň poznáme samozřejmě tak, že budou mít nádhernou červenou barvu. Pokud však vidíte, že je plod červený, a jen špička zůstala zelená, doporučujeme plod ještě netrhat. Největší plody se vytvářejí zejména ve středu každého trsu.

Dbejte na své zdraví

Jistě pro vás není žádnou novinkou, že sklizeň většího množství jahod může být fyzicky náročná. Právě proto je velmi důležité se na tuto aktivitu důkladně připravit. Počítejte s vysokými teplotami, tudíž doporučujeme vhodné oblečení, ale i obuv. Rozhodně nezapomeňte na pokrývku hlavy a lahev s vodou pro neustálou hydrataci. K výpomoci si můžete samozřejmě pozvat i děti, aby vám práce utíkala rychleji. U nich však dbejte na bezpečnost obzvlášť.

Proces sklizně

Pokud vidíte, že je plod jahody perfektně zbarvený, utrhněte jej společně se zhruba jednou čtvrtinou jeho stonku. Nejlepší denní dobou pro sklizeň je zejména ráno, kdy mají jahody nejnižší teplotu. Jak jistě víte, jahody jsou velmi křehkým ovoce a při sklizni ve vyšších denních teplotách je větší šance k pomačkání plodu. Zmírnění pomačkání jahod můžeme předejít také tím, že jahodu při sbírání správně uchopíme. A to tím způsobem, že při trhání použijeme palec s ukazováčkem, na stonek jahody vyvineme mírný tlak a zatočíme jej. Plod je tedy bezpečně umístěn ve vaší dlani. Při sběru si také můžete vypomoci například nůžkami či nožem. Dbejte však na čistotu těchto pomůcek. Při skladování do nádoby dbejte na to, abyste do ní omylem neumístili poškozenou jahodu. Tím předejdete případnému poškození dalších plodů.

Skladování jahod

Plody vždy umývejte přímo před konzumací, aby byly čerstvé. Umyté plody se kazí rychleji. Hned po sklizni je důležité jahody co nejdřív umístit do ledničky, zde vám vydrží zhruba tři dny, poté se však začnou kazit. Pokud máte větší množství jahod, než jste schopni zkonzumovat, ideálním řešením je jahody zamrazit. Zamražené jahody jsou skvělé pro nějaký lehký dezert, smoothie, či pro jakékoliv jídlo s nimi spjato. Popřípadě z nich můžete udělat marmeládu či někoho obdarovat.

Teď už vám nezbývá nic jiného než vyčkat na správné období, vyrazit na sklizeň a užít si nádherné plody vaší práce.