Dukanova dieta vám chutnat nebude. Ale výsledky mohou být extrémně rychlé
Dukanova dieta byla vytvořena francouzským praktickým lékařem jako nástroj pro redukci hmotnosti pro své pacienty. Nadváha a obezita představují rizikový faktor řady nemocí, proto sestavil dietní program, který měl jeho pacientům pomoci dostat se na optimální váhu a tu si udržet. Díky této metodě dosáhl u svých pacientů velmi dobré výsledky a posléze ji publikoval jako návod redukční diety. Dieta je založena především na proteinové (bílkovinové) stravě s nízkým obsahem sacharidů.
Jak Dukanova dieta funguje
Dukanovu redukční dietu je nutné aplikovat vždy s ohledem na aktuální tělesný stav – při sestavování dietního plánu se vychází z aktuálního BMI. Podle stanoveného BMI se následně specifikuje délka fází Dukanovy diety. Dieta má čtyři fáze, které probíhají v různých časových intervalech – attack, cruise, consolidation a stabilization. Každá fáze má předepsanou strategii stravování, která z velké části zahrnuje libové maso (ideálně pouze vařené), které doplňují ovesné otruby, zelenina a později také ovoce. Základem diety je ovšem právě libové maso, které je v některých dnech konzumováno výhradně. Rozdíl mezi jednotlivými fázemi je v počtu těchto dnů.
Jaké pokrmy Dukanova dieta povoluje
Výchozím pokrmem Dukanovy diety je již zmíněné libové maso – ideálně vařené nebo pečené. Na výběr jsou prakticky všechny druhy libového masa, tzn. ryby, drůbež, ale i netučné hovězí, vepřové nebo jehněčí. V první fázi dieta povoluje pouze tento typ stravy denně doplněný ovesnými otrubami a vodou. Ve druhé fázi se pak přidává zelenina, ve třetí vegetariánské bílkoviny, mléčné výrobky a trocha ovoce. K pestré stravě se člověk postupně propracuje až ve čtvrté fázi diety. Hlavním cílem čtvrté fáze je dosáhnout stabilizované hmotnosti.
Účinnost Dukanovy diety
Strava, kterou konzumují lidé držící Dukanovu dietu, není příliš pestrá a nemusí jim zcela vyhovovat. Lidé, kteří nejsou zvyklí na konzumaci velkého množství masa, luštěnin či mléčných produktů tak budou mít s touto metodou především chuťové problémy, případně se nebudou moci zcela vyrovnat s úplným odbouráním uhlohydrátů a prázdných kalorií. Účinnost metody ovšem spočívá ovšem právě v náhradě jednoduchých cukrů složitějšími proteiny, které dodávají tělu energii postupně.
Pokud vydržíte všechny čtyři fáze, navyknete si na odlišný typ stravy, který vám pomůže si stabilizovanou váhu udržet.
Zdroje: