Držte se těchto pěti zásad a vypěstujte nejlepší rajčata široko daleko

Držte se těchto pěti zásad a vypěstujte nejlepší rajčata široko daleko
Chutná, plná vitamínů, voňavá a šťavnatá. Rajčata jsou prostě superpotravina, kterou si bez problémů vypěstuje doma i zahradník začátečník.

Sezóna rajských jablíček právě startuje, je nejvyšší čas zasadit sazenice. Zahrádkářství je ovšem občas trochu ošemetný koníček. Zprvu člověk neví, jestli bude úroda zdařilá, či nikoli. Proto přinášíme 5 tipů na výsadbu rajčat, díky kterým si i začátečníci vypěstují čerstvá a krásná rajčata.

1. Rajčata potřebují hodně slunce

Alfou a omegou pro rajčata je slunce. Pokud sazenice umístíte na místo, kde denně příliš paprsků nedosáhne, pravděpodobně bude mnohem složitější něco sklidit. Ideální je místo, kde denně svítí slunce alespoň po dobu 6 hodin, ještě lépe místo, na které svítí místo klidně 8 hodin. Pokud pěstujete na zahradě, perfektní bude jižní část zahrady. Pokud v bytě v nádobě, využijte slunce na terase či na balkóně.

2. Dopřejte jim dost vody, ale nepřelévejte

Co rajčatům prospívá, alespoň co se závlahy týká, je pravidelnost a rovnoměrnost. Zalévejte večer nebo ráno, kdy ještě není příliš silné slunce. Díky tomu se bude voda vypařovat pomaleji a substrát si déle udrží potřebnou vláhu. Půda by měla být co nejdelší dobu vlhká, nesmí se z toho však stát úplné bláto. Zároveň pamatujte, že voda se nikdy neleje přes listy, to by mohlo způsobit plíseň.

3. Pravidelně odstraňujte suché listy a postranní výhonky

Pokud vidíte, že listy jsou suché, okamžitě je odstraňte. Nechcete, aby si rostlina brala vláhu pro obnovu suchých listů. Zároveň je třeba pravidelně zaštipovat postranní výhonky, které raší z velkých paží rostliny. Plody jsou těžké, kdyby se vám rostlina příliš rozvětvila, všechna rajčata by neunesla. Také je třeba pravidelně otrhávat zralé plody, aby se potřebné živiny dostaly i k menším kouskům, které se na rostlině teprve objevují.

O rajčata je důležité se starat. Nesmíte zapomínat i třeba na odstranění suchých listů
O rajčata je důležité se starat. Nesmíte zapomínat i třeba na odstranění suchých listů | Zdroj: Rajen1980 / Depositphotos

4. Sázejte co nejhlouběji to jde

Pakliže sázíte na zahradě, nebojte se vyhloubit si na sazeničky pořádně hlubokou díru. Rajče se umí dobře zakořenit, čím větší si udělá kořenový bal, tím silnější a stabilnější rostlina bude. Pokud sázíte v nádobě, můžete si pořídit hlubší nádobu. Kelímky od jogurtů, jak to občas na českých terasách a balkónech vídáme, nejsou úplně vhodné, snad jen pro určité menší odrůdy.

5. Vyberte půdu se správnou kyselostí

Ideální kyselost půdy pro pěstování rajčat je mezi ph 6,5 a 6,8. Potřebují dostatečně propustnou a kvalitní půdu. Pokud sázíte na zahradě, je ideální obohatit půdu před výsadbou kompostem. Při výsadbě v nádobách si za splnění ostatních podmínek vystačíte se základním substrátem, který dobře propouští vodu.

S trochou trpělivosti a pečlivosti můžete být letos odměněni kvalitní a bohatou úrodou domácích rajčat bez ohledu na to, jestli pěstujete na zahradě či v nádobě na terase. Držte se zmíněných osvědčených rad a za pár týdnů si vychutnáte čerstvé rajče přímo ze záhonu.

Zdroj článku: