Druhy zeleniny, které je možné vysázet během léta a sklízet na podzim

Druhy zeleniny, které je možné vysázet během léta a sklízet na podzim
Plodiny ze zahrádky je možné sbírat prakticky po celé vegetační období. Některé rostlinky začnou plodit během léta a dávají úrodu až do podzimu, jiné však fungují v kratších intervalech. I v létě tak můžete sít další zeleninu.

Péče o plodící zahrádku by měla probíhat po celé vegetační období a je dobré na ni vybírat plodiny, které se v průběhu jara, léta a podzimu v půdě vystřídají. Řada druhů a odrůd se vyznačuje poměrně krátkým dozráváním, na jednom stanovišti tak můžete pěstovat hned několik druhů zeleniny, a to nejen souběžně, ale i po sobě během jednoho roku. Rannou zeleninu, která dává kompletní úrodu již začátkem léta, je tak vhodné ve chvíli, kdy dosáhne maximálního výnosu, posklízet a nahradit novými druhy, které do podzimu ještě stihnout dozrát. Na jaké druhy zeleniny se tak zaměřit?

Sázení letní zeleniny pro podzimní sklizeň

Rozmístění záhonků, které zvolíte na jaro, nemusí být stejné také na podzim, kdy budete zahrádku zazimovávat. Zatímco některé plodiny dozrávají po celé vegetační období a je nutné pro ně vytvořit vhodné podmínky, jiné jsou se zráním hotovy hned koncem června a mohou přenechat místo dalším druhům. Mezi ty první zmíněné patří především rajčata nebo papriky, případně také dýně či podobné druhy zeleniny, ale také kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), které si sice začínají vytahovat ze země již začátkem léta, ale největší kusy zůstávají až dozrávat až do podzimu. Řada druhů však dosahuje vegetačního maxima právě koncem června – jedná se především o některé druhy salátů, kopr, špenát, cibuli a ranný česnek, a také mnoho odrůd luštěnin či kopr. Po těchto plodinách zůstává na zahrádce volné místo, které je možné doplnit dalšími rostlinami s krátkým vegetačním cyklem, kterým ovšem vyhovují specifické letní podmínky.

Podmínky vysazování zeleniny během léta

Zelenina, kterou je možné vysazovat během léta, musí být přizpůsobena speciálním podmínkám, které zahrnují především dlouhé a teplé dny během klíčení s extrémními hodnotami teploty, které se postupně zkracují a přecházejí do deštivějších dnů s úbytkem slunečního záření. Takovéto podmínky vyhovují specifickým druhům zeleniny s velmi rychlým růstem a kvetením. Důvodem je také množství opylovačů, které se s koncem srpna výrazně zmenšuje a je proto nutné, aby pěstovaná zelenina dorostla a vykvetla co nejdříve.

V létě můžete zasázet i některé druhy okurek, i přesto, že se obvykle sází na jaře
V létě můžete zasázet i některé druhy okurek, i přesto, že se obvykle sází na jaře | Zdroj: yana-komisarenko@yandex.ru / Depositphotos

Jaké druhy sázet během léta

Mezi nejčastější druhy zeleniny sázené v průběhu července a začátkem srpna tak patří především některé druhy fazolí, kukuřice, pozdní okurky (salátové, ale i klasické okurky na nakládání se obvykle sází na jaro, bohatou úrodu však můžete dosáhnout i z pozdních odrůd), brokolice nebo růžičková kapusta, ale také další druhy košťálové zeleniny. Pokud se vám na zahradě objeví místo také koncem srpna (v případě, že dozraje další druh zeleniny, který je potřeba sklidit), je ještě čas zasít další druhy zeleniny s velmi rychlým dozráváním. Mezi tyto patří například pozdní odrůdy mrkve, špenátu, ředkviček nebo cibule – při výsadbě je však nutné dávat pozor na to, že se opravdu jedná o odrůdy, které ještě stihnout vyrůst, vykvést a zaplodit.

Zdroje článku: