Záplava cuket na zahradě? Správně skladované cukety se vám odvděčí nejen čerstvostí, ale také kvalitou

Záplava cuket na zahradě? Správně skladované cukety se vám odvděčí nejen čerstvostí, ale také kvalitou
Léto je v plném proudu a s tím je spojena i vyšší hydratace. Kromě klasických tekutin získáme mnoho vody i ze zeleniny. Cuketa patří mezi oblíbenou zeleninu – jíst ji můžeme syrovou nebo tepelně upravenou. Jak si poradit s velkou úrodou?

Období sklizně trvá pár měsíců

Cuketa, stejně jako jiná zelenina, může svému pěstiteli dodat mnoho plodů. Plodu trvá obvykle týden, než plně dozraje. Jedna rostlina vydá až pět plodů. Pokud se vám podaří posbírat plody dříve, než dosáhnou obří velikosti, můžete si být jisti slušným výnosem. Hlavní období sklizně trvá od června do října. Dávejte si pozor na skladování cuket – i zde totiž hrozí špatné výsledky. Jak nejlépe naložit s bohatou úrodou cuket a jak je nejlépe uskladnit?

Jak správně uskladnit cukety

Správně skladované cukety se vám odvděčí nejen čerstvostí, ale také kvalitou. Pokud víte, že cuketu nezpracujete v tentýž den sklizně, vyvarujte se skladování cuket v teple. Pro cukety je nejvhodnější rozmezí teplot 10 až 15 stupňů Celsia. Nejvhodnějším místem pro skladování cukety je tmavý sklep nebo spíž. Cuketa vydrží i týden v lednici v přihrádce určené pro zeleninu. Před samotným skladováním cukety bedlivě pozorujte, zda zelenina nevykazuje známky plísně. Mějte na paměti, že každý den skladování cukety bere této zelenině určité množství vitamínů a chuti. Dobrou cuketu poznáte jednoduše – stačí ji ochutnat; sladká chuť značí dobrou cuketu, hořkou raději vyhoďte.

Metoda číslo 1: Zmrazení cukety

Na začátek je vhodné napsat, že cuketa není určena pro zmrazení, jelikož dochází k rychlému ztuhnutí zeleniny. K zamrazení volte spíše menší cukety – obsahují méně vody. Cuketu lze zmrazit syrovou, blanšírovanou nebo vařenou. Před zamrazením posolte jednotlivé cukety a uniklou vodou potřete cuketu. Takto zmrazené cukety vydrží v mrazničce až rok. Tento způsob přípravy před zamrazením má za výsledek, že cukety nebudou tak měkké. Blanšírováním cukety se rovněž zbavíte vody; tento způsob zaručí cuketě až šest měsíců trvanlivosti, stejně jako vařené cuketě.

Cukety můžete uchovávat také v mrazáku
Cukety můžete uchovávat také v mrazáku | Zdroj: BravissimoS / Depositphotos

Metoda číslo 2: Nakládané cukety

Druhá metoda nás odkazuje na nakládané cukety. Nejprve si nachystejte čisté zavařovací sklenice – nejlépe je nachystáte tak, že je vypláchnete vařící vodou a scedíte. Oloupejte a nakrájejte dva stroužky česneku. Bylinky (3 stonky tymiánu, 3 stonky rozmarýnu) nakrájejte na dva až tři centimetry dlouhé části. Ocet (500 ml) přiveďte k varu společně s 500 ml vody a přidejte koření (10 g soli, 10 g cukru, 3 bobkové listy a 1 lžíce barevného pepře) s bylinkami.

Celý obsah nechte louhovat. Cuketu nakrájejte na plátky nebo tenké nudličky a osmažte je na grilovací pánvi bez oleje al dente, dokud nechytnou barvu. Zavařovačky naplňte cuketami a rovnoměrně rozdělte koření s bylinkami. Poté zalijte sklenice po okraj, zadělejte vršky a nechte vychladnout. Takto připravené cukety vydrží na chladném a tmavém místě několik měsíců. Po otevření sklenice skladujte v lednici a co nejdříve spotřebujte.

Metoda číslo 3: Fermentovaná cuketa

Fermentovaná cuketa se spíše využívá u bílého zelí, červené řepy nebo jiné, podobné zeleniny, ale u cuket funguje taktéž velmi skvěle. Stačí očištěnou zeleninu nakrájet na kousky nebo klínky a umístit je do nálevu. Cukety jsou konzervovány přirozeně a získají lehce nakyslou, rafinovanou chuť.

Zdroje článku: