Dosáhněte krásných květů hortenzie správným řezem. Některé lze zastřihávat na jaře, jiné na podzim

Dosáhněte krásných květů hortenzie správným řezem. Některé lze zastřihávat na jaře, jiné na podzim
Hortenzie jsou oblíbené díky své variabilitě, hustotě a dechberoucím barvám. Stejně jako u ostatních rostlin, tak i hortenzie se doporučuje zastřihávat. Pozor ale – velmi záleží na druhu hortenzií. Jedny lze totiž zastřihávat na jaře, jiné na podzim.

Zastřihávání hortenzií

O rostliny je potřeba se starat s plným vědomím, což platí u hortenzií dvojnásob, pokud chcete dosáhnout co nejhezčích květů hortenzie. Z tohoto důvodu je nutné je především zastřihávat. Samotný řez není vůbec náročný, velmi však záleží na vhodnou dobu. Velkou roli tedy hraje samotný druh hortenzie. Většina hortenzií se stříhá na jaře (koncem února nebo března). Některé druhy lze zastřihávat i na podzim.

První řezná skupina

Do první skupiny patří hlavně hortenzie farmářské a hortenzie talířové. Tyto druhy vyžadují přímo jarní řez. Nepřehánějte to se samotným řezem. Oba druhy tvoří poupata pro následující rok na podzim. Buďte tedy opatrní s řezem těchto druhů, jinak se může stát, že pokvetou v mnohem menší intenzitě, což samozřejmě nechcete. Cílem je určitě dosáhnout co nejlepších možných výsledků.

Druhá řezná skupina

Do druhé skupiny, patří hortenzie sněžné a hortenzie latnaté. Právě tyto psané druhy se vyznačují zvýšenou odolností vůči zimě a skvěle snesou i výraznější řez – zhruba kolem třetiny rostliny. Seříznutí je nutné provést předtím, než vyraší. Obvykle se jedná o březen nebo duben. Prořezávání se obecně provádí těsně nad novými pupeny.

Obecná péče o hortenzie

Ať už se chystáte seříznout hortenzie na jaro, nebo podzim, je důležité tento krok učinit těsně před rašením. U hortenzií druhé skupiny lze provést hlubší řez v délce 20–30 centimetrů. Nezapomínejte vždy používat pořádně naostřenou čepel a také čistou. Přeci nechcete, aby těsně před tím nejlepším byla vaše rostlina napadena nebezpečnými patogeny nebo houbami. Stejně jako u ostatních rostlin neopomínejte také na odumřelé dřevo a uschlé výhony, kterých se co nejdříve zbavte. Odumřelé části vytváří ideální podmínky pro výskyt škůdců.

Nezapomínejte vždy používat pořádně naostřenou čepel a také čistou
Nezapomínejte vždy používat pořádně naostřenou čepel a také čistou | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Hortenzie v zimě

Ačkoli máte odolnější druh hortenzie, nejlepším místem pro její přezimování je určitě bezvětrné místo. Co se týče zálivky, zalijte pouze tehdy, až bude substrát na kost suchý. Příliš brzkým a hojným zalitím riskujete dřívější probuzení rostliny, což by nemusela zvládnout poupata. Následná škoda by vás velice zamrzala – poupata by zamrzla.

Pozor na hnojení

Vedle řezu je nutné zvýšit pozornost u hnojení. Určitě se vyplatí ponechat sušené květy, které poslouží jako tepelná ochrana rostliny – izolace před chladem. Od podzimu zapomeňte na přihnojování rostliny, což by zbytečně vedlo k dalšímu růstu a také potenciálnímu poškození. V prvním roce se vůbec nedoporučuje hnojit hortenzie, poté se doporučuje hnojit do konce července.

Zmrzlé hortenzie

Setkat se můžete také se zmrzlými části hortenzie. V takovém případě se je snažte odříznout těsně nad prvním párem zelených pupenů. K odstranění nepoužívejte žádné nástroje, ale zbavte se jich manuálně. Použitím nůžek nebo nože hrozí poškození rostliny. Použitím prstů předejdete poranění rostliny a nová poupata snadněji vykvetou. Květenství uchopte prsty nad listy a opatrně je odlomte do strany.

Zdroje článku: