Dosáhněte bujných květů muškátů správnou péčí

Dosáhněte bujných květů muškátů správnou péčí
Mezi nejoblíbenější balkónové rostliny patří muškáty. Jsou to velmi nenáročné rostliny, které vám zpříjemní exteriér. Rostlina vydrží extrémnější podmínky. Jednoduchými úkony dosáhnete bujných květů.

Výběr vhodné půdy

Muškáty (Pelargonium) pocházejí z Jižní Afriky. Tyto okrasné rostliny mají velkou výhodu – dokáží vydržet bez vody až tři týdny, což se hodí, pokud často cestujete nebo se chystáte na delší dovolenou. Všechno má svou daň, a pokud muškátům nevěnujete dostatek pozornosti, negativně se to odrazí na menších květech. Ať už máte přezimované muškáty, zakoupené rostliny ze zahradnictví nebo mladé sazenice, přesaďte je do květináčů nebo truhlíků. Půda v nich by měla být bohatá na živiny, schopná absorbovat vodu, zůstat kyprá a umožnit dobré proudění vzduchu. Vyhněte se levné univerzální půdě a dejte přednost půdě určené přímo pro muškáty.

Hnojení muškátů

Pro správný růst a bujný květ potřebují rostliny dostatek síly a správné živiny, proto je nutné je pravidelně přihnojovat. Nejlepším způsobem je použití dlouhodobého hnojiva, tekutého hnojiva nebo hnojivových tyčinek. Dlouhodobé hnojivo je nejvhodnější zamíchat do půdy, nejlépe na jaře nebo při přesazování. Tyčinky jsou skvělým způsobem, jak pravidelně dodat živiny muškátům – stačí je jednou za tři měsíce zapíchnout do půdy do hloubky tří centimetrů. Dodání živin v podobě tekutého hnojiva je vhodné jednou týdně. Kromě komerčního hnojiva lze použít i hnojivo z domácích prostředků. Nezapomínejte hnojit především na jaře a v létě, vyvarujte se hnojení na podzim a zimě.

Vhodné umístění

Muškáty mají svůj původ v Jižní Africe. Už jenom tento fakt naznačuje, že rostliny jsou teplomilné a nesnesou chlad. Rostliny dávejte ven tehdy, jakmile odezní ranní mrazíky. Obvykle toto období nastává v půlce května. Muškáty jsou zpočátku citlivé na světlo, začněte s jejich postupnou adaptací na sluneční svit.

Správná péče povede k bujnějším květům

Abyste dosáhli nádherných a barevných květů po celé léto, je zapotřebí dodržet správnou závlahu a dostatečný přísun hnojiva. Rostlina zvládne delší dobu bez vody, což neznamená, že se ji rozhodnete zalévat pouze jednou za čas. K dosažení co nejlepších výsledků je nejvhodnější poskytovat muškátům pravidelnou zálivku, nejlépe litr vody každé ráno nebo večer. Zalévejte přímo na půdu, pozor na listy, které mohou zežloutnout. Za špatný růst muškátů může nedostatek živin. Muškáty je důležité hnojit od poloviny léta, jelikož jsou živiny z čerstvé půdy touto dobou vyčerpány. Stačí jednou týdně dodat rostlinám univerzální hnojivo.

Pravidelná údržba

Když už víte, kdy a jak často hnojit rostlinu, kam ji umístit, a jakou vyžaduje zálivku, máte dobře nakročeno k tomu, aby vám vyrostly nádherné muškáty. Dlouhodobých květů, které vydrží několik měsíců, dosáhnete tím, že je budete pravidelně mírně seřezávat a odstraníte odkvetlé nebo hnědé části rostliny. Pokud nebudete věnovat pozornost těmto činnostem, výsledkem budou nejen škaredší a menší květy, ale také větší náchylnost na výskyt chorob a infekcí od škůdců.

Zdroj článku: