Dokonalý smažený sýr: Přinášíme vám skvělé tipy a triky, díky kterým zůstane křupavý a nikdy se nerozteče

Dokonalý smažený sýr: Přinášíme vám skvělé tipy a triky, díky kterým zůstane křupavý a nikdy se nerozteče
Milujete smažený sýr, ale trápí vás, že se vám při smažení rozteče? S našimi jednoduchými triky bude dokonale křupavý. Klíčem je správná příprava, volba sýru a několik osvědčených technik, které zajistí, že sýr zůstane uvnitř kompaktní.

Vyberte si ten správný sýr

Ne každý sýr se hodí na smažení. Ideální jsou tvrdé sýry s nízkým obsahem vody, jako je například eidam nebo gouda. Takové sýry se při vysoké teplotě tak snadno neroztečou. Důležité je vybírat sýry s vyšším obsahem tuku, které během smažení udrží svou strukturu a zaručí vám opravdu skvělý výsledek. Pokud hledáte originální chuť a chcete si s přípravou smaženého sýra pohrát, můžete experimentovat s různými druhy sýrů. Například halloumi je výbornou volbou pro ty, kteří chtějí sýr, který se nerozpustí ani při vyšších teplotách. Tento typ sýra si získává stále větší popularitu, a to díky své pevné struktuře a unikátní chuti.

Pokud hledáte sýry s výraznou chutí, vyzkoušejte mozzarellu, která se skvěle hodí ke smažení díky své vláčné struktuře. Její vyšší obsah vody však může způsobit, že se rychleji rozpustí. Proto je klíčové použít dvojitý obal a velmi dobře sýr před smažením vychladit. Správná teplota oleje a rychlé smažení navíc zajistí perfektní konzistenci. Na to opravdu nezapomeňte. Mozzarella se tak díky svému jemnému a vláčnému vnitřku, kombinovanému s křupavým vnějškem, stane jednou z nejlepších voleb pro milovníky smaženého sýra.

Chlazení a dvojitý obal

Jedním z klíčových kroků, jak zabránit roztečení sýra, je dobré vychlazení před smažením. Před smažením dejte obalený sýr alespoň na 30 minut do mrazáku. Tento krok zajistí, že se vnější obal během smažení rychle opeče, zatímco sýr uvnitř zůstane kompaktní. Dalším trikem, který zabrání sýru v roztečení, je použití dvojitého obalu. Sýr obalte v mouce, vajíčku a strouhance, poté tento postup opakujte. Dvojitá vrstva strouhanky vytvoří pevnou ochranu, která zabrání sýru uniknout z obalu.

Správná teplota oleje

Pro dosažení křupavého a celistvého sýra je zásadní správná teplota oleje. Olej by měl být zahřátý na přibližně 170–180 °C. Pokud bude příliš studený, sýr se začne pomalu tavit, a to dřív, než se stihne vytvořit křupavý obal. Příliš vysoká teplota naopak může způsobit spálení obalu a sýr ztratí svou dokonalou texturu. Příprava dokonalého smaženého sýra vyžaduje trochu praxe, ale s dodržením těchto jednoduchých pravidel si budete moci pochutnat na křupavém a nerozpuštěném sýru kdykoli. Základem úspěchu je hlavně správný sýr, dvojitý obal a optimální teplota oleje.