Do módy se vrací postele s nebesy a hodí se i do moderní domácnosti

Do módy se vrací postele s nebesy a hodí se i do moderní domácnosti
Postel s nebesy se navzdory svému dávnému původu dokonale hodí do současného prostředí díky novým základním liniím, které přetvořily celkový design. Postel s nebesy, jejíž zrod se datuje do starověku, dokáže proměnit obyčejnou ložnici na přívětivý prostor, s puncem nadčasové elegance.

Na výběr je kovová verze s průmyslovým designem nebo dřevěná varianta s jemnějšími tvary. Nové modely je možné získat ze zakázkové i sériové výroby. Dnešní moderní pojetí postele s nebesy si zachovává své klasické kouzlo, ale přijímá čisté linie, aby se přizpůsobilo současným trendům. Struktura je mnohem lehčí než u historických verzí, které najdete třeba na zámcích.  V minimalistickém pojetí chybí i boční závěsy, aby dokonale vynikl celý prostor.

postel s nebesy
postel s nebesy | Zdroj: P.Kanchana / Depositphotos

Materiály postelí s nebesy

Konstrukce postelí s nebesy pro současné domácnosti může být vyrobena z masivního dřeva nebo kovu, který má průmyslový vzhled nebo jde o tepané železo pro tradičnější prostředí. Tenké kovové konstrukce umožňují vytvořit silný vizuální dojem bez přetížení prostoru, díky čemuž se hodí i do menších místností.

Postele s nebesy, pokud je mají, jsou obvykle bez bočních závěsů a mají lehké tkaniny z bavlny, lnu nebo průhledného voálu, které dodávají místnosti romantický a vzdušný nádech, aniž by zatěžovaly prostor, jak tomu bylo u těžkých sametových závěsů z minulých dob.

Jak zakomponovat postel s nebesy do moderní domácnosti

Postel s nebesy, která evokuje historickou estetiku, se dokonale hodí do současných pokojů. Dobře se hodí do minimalistického, skandinávského nebo i průmyslového prostředí. 

Postel s nebesy je jistě poměrně náročný kus nábytku, ale v aktuální verzi umožňují, aby se vešla i do nepříliš velkých místností. V tomto případě stačí, aby byla konstrukce natřena jako stěny a postel téměř zmizí. Zvláště pokud je bílá, lze ji umístit i do malé místnosti s příjemným efektem.

Faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je výška stropu. Moderní postele s nebesy jsou navrženy tak, aby byly univerzálnější než klasické postele, takže jsou kompatibilní i s nižšími stropy díky méně impozantním a proporcionálním konstrukcím. Skvěle se však hodí i do velmi vysokých místností starých domů a bytů.

Černá nebo barevná konstrukce naopak vizuálně vynikne tam, kde se má postel stát výrazným designovým prvkem v kontrastu se stěnami.

Historie postele s nebesy: věděli jste, že...

Château Castelnau Bretenoux , dobová postel
Château Castelnau Bretenoux , dobová postel | Zdroj: Selmoval / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Postel s nebesy má dlouhou a fascinující historii, která sahá až do středověku, kdy byla symbolem bohatství a prestiže. Přístřešky původně neplnily pouze estetickou funkci: měly chránit spáče před chladem či hmyzem a zároveň nabízet určité soukromí. Postel byla často obehnána těžkými závěsy, které zajišťovaly tepelnou izolaci. Postel s nebesy se postupem času stala prvkem velké hodnoty a luxusu. Ty nejkrásnější postele byly hotová umělecká díla a nacházely se v ložnicích králů, šlechticů a významných osobností.

První verze postele s nebesy byly vyrobeny z masivního dřeva, často zdobené intarziemi, propracovanými sochami nebo bohatými a vzácnými drapériemi. V renesanci, zejména v Itálii a Francii, se tento nábytek stal zvláště rafinovaným, zdobeným sametem, hedvábím a brokátovými látkami.

S příchodem baroka a rokoka dosáhla postel s nebesy vrcholu honosnosti, obohacená o zlaté detaily a luxusní látky. Postupem času se design stával méně okázalým.

Zdroje článku: