Konečně dieta, kde nemusíte počítat kalorie. Sedne vám volumetrická dieta?

Konečně dieta, kde nemusíte počítat kalorie. Sedne vám volumetrická dieta?
Hledáte dietu, která vás nebude omezovat v tom, co vše smíte jíst? Vyzkoušejte volumetrickou dietu – ta se od jiných redukčních diet liší především originálním přístupem. V čem tedy spočívá její koncept?
Obsah článku
  1. V čem spočívá volumetrická dieta
  2. Charakteristika volumetrické diety
  3. Při volumetrické dietě jsou potraviny rozděleny do čtyř kategorií podle hustoty. Jedná se o tyto kategorie:

Volumetrická dieta není příliš známá, ale lidé, kteří ji vyzkoušeli, jí připisují velmi dobré úspěchy. Tato metoda je určená především pro ty, kteří by rádi zhubli, ale nechtějí se omezovat v tom, co jí, nebo nemají dost vytrvalosti na to, aby dávali pozor na velikost porcí a jejich složek či je při přípravě vážili. Při volumetrické dietě můžete jíst prakticky vše, je potřeba se ovšem orientovat na energetickou hodnotu jídla danou kategorií, do které patří.

V čem spočívá volumetrická dieta

Cílem stravování při volumetrické metodě je dosáhnout pocitu plnosti při minimálním příjmu energie (kalorií). Prostřednictvím této metody nedosáhnete úspěchů rychle – hubnutí bude tedy pozvolné, za to je ovšem velmi nízké riziko jojo efektu.

Navíc, dietu lze dodržovat prakticky pořád, jelikož není nijak drastická a výrazně nemění jídelníček, ani z něj nevynechává potraviny, které jsou mnohdy klíčovým zdrojem důležitých živin. S energetickým příjmem lze navíc variabilně hýbat podle toho, jak se aktuálně vyvíjí vaše váha, celkový objem stravy je relativně standardní. Specifikem diety je ovšem vysoký podíl ovoce a zeleniny ve stravě a maso zpracovávané pomalými metodami – pokud vám toto nesedí, nebude pro vás volumetrická dieta to pravé.

Cílem je dosáhnout pocitu plnosti při minimálním příjmu energie, Zdroj: Andrey Bespalov / Shutterstock

Charakteristika volumetrické diety

Při volumetrické dietě jsou potraviny rozděleny do čtyř kategorií podle hustoty. Jedná se o tyto kategorie:

  • kategorie (velmi nízká hustota kalorií) – ovoce, zelenina s nízkým obsahem škrobu a vývarové polévky, jídla z této kategorie je možné jíst kdykoliv a v jakémkoliv množství až do pocitu plnosti
  • kategorie (nízká hustota kalorií) – celozrnné potraviny (hnědá rýže, celozrnné těstoviny), luštěniny, libové maso a nízkotučné mléčné produkty – tyto potraviny je rovněž možné jíst kdykoliv, ovšem je potřeba hlídat velikost porce (nemusí se vyloženě omezovat, neměly by však být velmi veliké)
  • kategorie (střední hustota kalorií) – potraviny s vyšším obsahem tuků nebo cukrů, jako jsou pečivo (slané i sladké), pečené pochutiny, tučnější sýry či masa, tyto potraviny by měly být zařazovány v malých porcích
  • kategorie (vysoká hustota kalorií) – zahrnuje především sladkosti a rychlé občerstvení (smažené jídlo), oříšky a jiné tučné pochutiny

Sestavení jídelníčku pak spočívá ve snaze konzumovat potraviny a pokrmy vyrobené z potravin v první a druhé kategorii, přičemž předepsáno je jíst tři jídla denně, dvě svačinky a jeden dezert (resp. sladkost). Pokud máte mezi těmito jídly pocit hladu, lze jej utišit jídlem z první kategorie, standardně se pak počítá jenom s uvedeným počtem, přičemž převážnou část tvoří vodnaté ovoce či zelenina. Současně je doporučováno věnovat 30–60 minut denně pravidelnému pohybu a vyhýbat se alkoholu.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.healthline.com