Čtyři rostlinky, pro které je vhodné období na řízkování červen

Čtyři rostlinky, pro které je vhodné období na řízkování červen
Červen je nejvhodnější dobou, na řízkování těchto rostlin - levandule, šalvěj, rozmarýn, muškát. Jak na to se dozvíte v článku, který jsme pro vás připravily.

Červen je měsíc, který je vhodný k řízkování několika v České republice hojně pěstovaných bylin a také muškátu, který je s oblibou využíván, jako okrasná rostlinka do našich domovů a hlavně v minulosti jsme se s ním setkávali při pohledu na okenní římsy. Dále se v článku budeme zabývat řízkováním krásně kvetoucí levandulí a šalvějí, která vám s jistotou provoní celou zahradu a je vhodné i pokud si troufnete na výrobu například domácího mýdla nebo svíček. Také se budeme zabývat rozmarýnem, který zcela jistě využijete v kuchyni.

Postup řízkování

Nejprve je vhodné si osvětlit základní postup, který při řízkování používáme. Postup je vhodný pro všechny výše jmenované rostlinky a můžeme jej použít také na některé další byliny a stromy.

  1. Od mateřské rostlinky je potřeba odříznout cca 10 cm dlouhou dřevitou větvičku se které odstraníme přebytečné listy, prvních několik centimetrů ve spod jí necháme úplně bez listů a seřízneme šikmo. Mateřskou rostlinu není potřeba nějak dále ošetřovat.
  2. Sazeničku dáme do vhodné nádoby a spodní část ponoříme do kořenového hormonu. Po několika týdnech by měli být rostlinky dostatečně silné a vhodné pro přesazení do substrátu. Jako první substrát volíme nejčastěji rašelinu. Je potřeba pravidelně kontrolovat, zda je substrát dostatečně vlhký a rostlinky správně hydratované.
  3. Jakmile rostlinky zesílí, je dobré je přesadit do běžného substrátu. Pro muškáty je možné koupit substrát speciálně určený pro ně. Pro bylinky potom doporučujeme substrát určený pro kvetoucí rostliny, nebo univerzální substrát.
  4. Pokud vysazujeme více rostlinek vedle sebe, je vhodné dodržovat vzdálenost mezi nimi alespoň třicet centimetrů. Takto zabráníme tomu, aby si rostlinky vzájemně ubírali potřebné živiny a konkurovali si.
Když budete dodržovat základní pravidla, můžete mít na zahradě krásné květiny
Když budete dodržovat základní pravidla, můžete mít na zahradě krásné květiny | Zdroj: andreaobzerova / Depositphotos

Specifické nároky 

Poté co vytvoříme mladé sazeničky, tak je potřeba věnovat speciální péči několika věcem.
Jednou z nich je výběr vhodného stanoviště pro mladé rostlinky. Všechny zde jmenované rostlinky preferují slunná místa a dobře propustný substrát.

Dále je potřeba rostlinky pravidelně kontrolovat, zdali nedochází k tvorbě bílých map na listech. V případě že se takovéto mapy přeci jen začnou tvořit, jedná se buď o plísňové onemocnění a nebo (a to je častější) o nedostatek živin jako je hořčík, nebo draslík. Toto doporučujeme řešit buď výměnou substrátu, který je v takovém případě pravděpodobně již vyčerpaný, nebo přihnojování tak zvanou hořkou solí, nebo jinými hnojivy. Pokud toto nepomůže, tak je třeba vybrat vhodný prostředek proti plísním.

Při výsadbě doporučujeme přidat ke kořínkům hydrogel, který pomáhá udržovat v půdě vodu, která je pro rostlinku hlavně v prvních měsících jejího růstu nezbytná a zejména ve vedrech, jaká teď panují se jedná zcela jistě o užitečného pomocníka každého zahrádkáře.  

Zdroje článku: