Čokoláda je zdravá, musí být ale kvalitní. Víte, jak takovou poznat?
Proč si dopřávat pravidelně čokoládu
Čokoláda obsahuje zdraví prospěšné látky jako vláknina, železo, hořčík, mastné kyseliny nebo antioxidanty.
V hořké čokoládě najdete navíc jen malé množství cukru. Ovšem pozor, stále má značný podíl tuku. Z hlediska počtu kalorií je tak na místě konzumaci čokolády omezit, pokud se snažíme udržovat si štíhlou linii. Dobrá zpráva je, že u hořké čokolády by vám k uspokojení chutí měl na rozdíl od těch sladších verzí stačit jen kousek.
Klíčové je vědět, že zmíněné benefity jsou zásluhou kakaa. Platí tak zcela jednoduché pravidlo: Čím vyšší je obsah kakaa, tím více zdraví prospěšných látek můžeme z čokolády vytěžit. Nejméně by ho mělo být 70 %.
Ačkoli se někteří procentem kakaa zaklínají zároveň jako jakýmsi univerzálním etalonem kvality, celá problematika je o něco složitější.
Jak poznat kvalitní čokoládu
Kvalitní čokoládu poznáte především podle jejího složení. Ovšem nemusíte naštěstí vlastnit červený diplom z potravinářské technologie. Z pohledu složení čokolády se lze řídit jednoduchou zásadou: Čím méně surovin je na obale uvedeno, tím lépe.
Teoreticky byste si měli vystačit se třemi základními položkami: kakaovou hmotou, kakaovým máslem a cukrem.
Přípustný je v kvalitních čokoládách navíc i sojový lecitin, jeho účelem je vylepšit konzistenci. A samozřejmě se v čokoládě objevují i další složky, které ji mají učinit chuťově zajímavější, jako je například lyofilizované ovoce nebo vanilka.
Zcela neakceptovatelné jsou v čokoládě jiné rostlinné tuky, například palmový, který slouží coby levná náhražka nejen v čokoládě. V kvalitní čokoládě se používá výlučně kakaové máslo.
Což naznačuje i poslední hledisko, od něhož lze kvalitu odvodit. Je jím cena. Vyrobit kvalitní čokoládu něco stojí a pocítí to tak nutně i spotřebitel. Lze říci, že za 50 gramů čokolády ve vyšší kvalitě byste si měli připravit cca 100 Kč.