Pozor na tyto předměty, které nepatří do mikrovlnky

Pozor na tyto předměty, které nepatří do mikrovlnky
Okolo mikrovlnné trouby se vznáší spousta zajímavých mýtů a mylných představ, zejména co se týče materiálů, které v ní lze nebo naopak nelze ohřívat. Udělejme si v tom jednou provždy pořádek a ujasněme si, co by se do ní mělo či rozhodně nemělo dávat.

Pozorně čtěte informace na výrobcích

Od svého vynálezu v roce 1945 je mikrovlnka nepostradatelnou součástí našich domácností. Praktická, rychlá a snadno použitelná pomocnice má ale i mínusy. Ne všechny materiály a potraviny jsou pro ohřev v tomto spotřebiči vhodné.

Mezi materiály hodící se pro mikrovlnné trouby patří sklo, keramika (bez kovových ozdob) a některé plasty označené jako právě k tomu určené. Sklo a keramika umožňují nerušený průchod mikrovlnného záření, což má za následek rovnoměrné ohřívání potravin.

Kovové předměty, jako jsou lžičky, nebo šálky se zlatým okrajem, jsou v mikrovlnné troubě absolutní tabu. Odrážejí elektromagnetické vlny, které mohou vytvářet jiskry, poškodit váš spotřebič a v nejhorším případě způsobit požár.

Vyhýbat byste se měli také nádobí s modrou a červenou glazurou. Mohlo by obsahovat kovové pigmenty a příliš se zahřívat. Rovněž se vyhněte nádobám s víčky, která nelze umístit volně. Výsledný tlak může být nebezpečný.

Dávejte pozor na hliníkovou fólii, stříbro, cokoli vyrobeného z gumy nebo polystyrenu. Zkrátka, pokud věc není jasně označená jako „bezpečná pro mikrovlnnou troubu“, raději vůbec neriskujte.

Chléb, pizzu, pikantní papriky a suchou zeleninu vynechte

Některé potraviny mohou v mikrovlnce vyvolat nežádoucí účinky. Jistě víte, že např. vejce ve skořápce by se do ní nikdy nemělo dávat. Rychlé zahřátí vody ve vejci způsobí, že tlak ve skořápce stoupne natolik, že jednoduše exploduje.

Jiné potraviny s vysokým obsahem vody, jako jsou hrozny nebo párky, mohou také začít stříkat nebo prasknout a kontaminovat spotřebič. Obzvlášť nebezpečné jsou ale ty pokrmy, které již obsahují olej, např. hranolky nebo kuřecí křidélka. Při ohřívání v mikrovlnné troubě mohou vytvářet kouř a způsobit požár tuku.

Vajíčko do mikrovlnky nedávejte.
Vajíčko do mikrovlnky nedávejte. | Zdroj: yamasan / Depositphotos

Na seznam přidejme ještě nekryté omáčky na těstoviny a syrové pikantní papriky, obojí by mohlo vystříknout či explodovat a nadělat velký nepořádek. V mikrovlnce by se neměl ohřívat ani chléb, protože by se rozmočil. Křupavost ztratí nejen on, ale i vaše oblíbená pizza. Odpusťte si též suchou zeleninu. Listy špenátu nebo kapusty potřebují k vaření vodu, bez ní mohou rychle vyschnout, spálit se, dokonce poškodit mikrovlnku a zapříčinit požár.

O škodlivosti záření panuje mnoho mýtů

Mikrovlnka pracuje s elektromagnetickým zářením, jež uvádí molekuly vody v potravě do pohybu a vytváří teplo. Toto záření ovšem nezpůsobuje poškození na molekulární úrovni, jak je tomu třeba u rentgenového. Způsob přípravy pokrmů není o nic škodlivější než jiné metody. Vlny trouby nejsou dost silné na to, aby produkovaly látky škodící zdraví. Je nicméně důležité, aby mikrovlnka byla používaná správně a v dobrém stavu, zejména pokud jde o dvířka a těsnění, aby se zabránilo úniku záření.