Co je důležité zvážit, než si zakoupíte svůj první skleník

Co je důležité zvážit, než si zakoupíte svůj první skleník
Časy, kdy si lidé stavěli skleníky z lahví od okurek, už jsou naštěstí pryč a množství výrobců už vytvořilo i kategorii cenově dostupných skleníků. Každý majitel skleníku po čase konstatuje, že by potřeboval mnohem větší skleník.

Proto je dobré zakoupit co největší model, na který vám stačí peněženka a na který máte vhodný prostor.

Skleník je cenným doplňkem každé zahrady. Je ideální pro přípravu sazenic, pro řízkování a pro pěstování rostlin náročnějších na teplo a vlhko. Muže být také využitý v zimě pro uskladnění dekorací ze zahrady, nábytku a rostlin v nádobách, které potřebují přes zimu trochu lepší prostředí, než je zahrada, kde by i přes otužilost rostlin mráz poškodit kořeny, které nejsou chráněny v zemi.

větší skleník
Větší skleník | Zdroj: bluejava / Depositphotos

Při umisťování a výběru skleníku je třeba zvážit mnoho věcí, ať už jde o konkrétní model skleníku, velikost, nebo materiál. Určitě je dobré zvážit i doplňky, jako je automatické otvírání větrání nebo okapy. Určitě se hodí popřemýšlet o izolaci, pokud by se ve skleníku mělo třeba na začátku sezóny topit kvůli rychlení sazenic.

Výběr skleníku

Při výběru skleníku je třeba zvážit i materiál. Rám z hliníku je dnes nejoblíbenější variantou. Hliník patří mezi levnější materiál a je odolný. Větší skleníky mají rámy z oceli, ale třeba v Anglii jsou populární i dřevěné rámy.

Materiál zasklení

Zahradnické sklo propouští maximum světla, má dlouhou životnost a v případě rozbití se snadno vymění. Mohou ho rozbít kroupy a v hodně teplém létě bude třeba některým rostlinám udělat zastínění, aby se nespálily.

Tvrzené sklo je dražší, dětí ho tak snadno nerozbijí během her na zahradě a odolává i přírodním živlům. Stejně jako u obyčejného skla je třeba myslet na ochranu rostlin (nátěry skla, rolety).

Polykarbonát je levnější, neláme se a má lepší izolační vlastnosti. Má také ochranu proti UV záření. Propouští méně světla a při silném větru může vyskočit z rámu.

skleník v zahradě
Skleník v zahradě | Zdroj: YAYImages / Depositphotos

Velikost se musí přizpůsobit prostorovým možnostem

Najít správné místo pro skleník je velmi důležité. Budete potřebovat rovné místo s maximálním světlem a slunečním zářením. V ideálním případě by měl sedět na ose východ-západ, aby se do něj dostalo co nejvíce světla. Šířka tradičního skleníku by měla být nad 1,8 metru, aby se v něm dalo vůbec pohybovat a svislé stěny by měly být vysoké ideálně přes 1,5 metru.

Stavba skleníku

Stavba skleníku svépomocí je dnes díky stavebnicovým systémům hračka. Ani za úpravu terénu není třeba zbytečně utrácet.

Větrání skleníku

Větrání je nutností zejména v letních měsících. Automatický otvírač větracích otvorů znamená, že větrání vašeho skleníku je neustále regulováno, ať už jste doma, nebo ne, a pokud ho ten váš ještě nemá, lze je rychle a snadno nainstalovat. Vždy je lepší vybírat model skleníku, který má více větracích otvorů.

Význam okapů

Montáž okapu u větších skleníků je dobrý způsob, jak si nachytat dešťovou vodu a mít ji po ruce, Pokud tedy váš skleník nemá zakulacenou horní část, určitě okapy zvažte. U mnoha modelů se dnes už prodávají rovnou, ale jsou většinou hodně úzké a je nutné je udržovat bez nečistot, které se v okapech často usazují (listí, semena rostlin, hmyz). Jinak voda neodteče tam, kam má, a přetéká ven.

Čištění skleníku

Udržování skleníku v čistotě znamená, že do něj může vstoupit maximum světla a výskyt různých chorob rostlin je menší. Celý skleník by se měl důkladně čistit na jaře a na podzim a nejsnadněji to jde tlakovou myčkou, která najde i jiné využití.

Vytápění skleníku

Skleník se dá samozřejmě vytápět celoročně, ale levnější stavebnicové modely skleníků nejsou nijak precizně utěsněné. Spíš tedy přichází vhodnější varianta, a tou je přitopit rostlinám na jaře, kdy hrozí, že by mohl přijít silnější mráz. Pro tuto alternativu se osvědčuje mít stěny ještě uvnitř odizolované průhlednou bublinkovou fólií. Pro vytápěné skleníky je dobrým řešením vybrat si model, který se postaví u stěny domu, která tvoří jeho jednu stranu.

Praktický pomocník

Pokud je skleník dost prostorný, oceníte malý regál s policemi. Pohodlněji si připravíte sazenice a ty budou chráněné před chladem od země.

Zdroje článku: