Jak na vyčištění usazené mastnoty z kuchyně?
Kuchyňské povrchy potřebují pravidelnou péči
Už kvůli častým výparům potřebují všechny kuchyňské povrchy výjimečnou a pravidelnou péči. Jedině tak je možné zajistit kuchyni čistotu a lesk a zbavit se mastnoty, která vás může v kuchyni obklopit, ne-li zahltit. Jaké prostředky můžete na mastnotu z kuchyně použít?
- Obyčejný prostředek na nádobí,
- jedlou sodu,
- ocet,
- směs horké vody a mýdla,
- domácí citrónový čistič,
- technický líh v rozprašovači.
Potřebovat budete také hadřík, houbičky, případně kartáč a kartáček na zuby.
Jak rozpustit i tu největší mastnotu?
I té největší mastnotě můžete říct sbohem, pokud si na čištění vezmete čistič vyrobený z technického lihu či z vysokoprocentního alkoholu. Jak technický líh, tak alkohol disponují rozpouštěcími vlastnostmi. Mastnoty vás zbaví v několika krocích.
Pro snadnější aplikaci nalijte technický líh nebo alkohol do rozprašovače. Postříkejte jím postižená místa a nechte na chvíli působit. Pak setřete houbičkou nebo hadříkem namočeným v horké vodě. Horká voda odstraní zbytky nečistot.
Jak si vyrobit domácí citrónový čistič?
Čistící a odmašťující účinky může mít i citrónová šťáva. Domácí citrónový čistič si vyrobíte následovně:
- Do zavařovací sklenice dejte kousky citrónu i citrónové kúry.
- Zalijte octem a nechte dva týdny vyluhovat.
- Po této době citrónové slupky sceďte a výsledný výluh používejte na čištění. Opět ho pro snadnou aplikaci přelijte do rozprašovače.
Kuchyňské mastnotě lze předejít mimo jiné používáním digestoře, intenzivnějším větráním při vaření a pravidelným utíráním všech ploch. Přitom vám bude stačit mýdlo a horká voda, abyste se zbavili počáteční špíny.
Zdroje:
- www.tasteofhome.com