Jak na vyčištění usazené mastnoty z kuchyně?

Jak na vyčištění usazené mastnoty z kuchyně?
Kuchyně je chtě nechtě zdrojem nejrůznějších výparů a mastné špíny, která se usazuje všude kolem, nejčastěji však na kuchyňských skříňkách a jejich horních plochách. Odstranit tuto ulepenou mastnotu není snadné, avšak není to ani nemožné. Jak na to?  
Obsah článku
  1. Kuchyňské povrchy potřebují pravidelnou péči
  2. Jak rozpustit i tu největší mastnotu?
  3. Jak si vyrobit domácí citrónový čistič?

Kuchyňské povrchy potřebují pravidelnou péči

Už kvůli častým výparům potřebují všechny kuchyňské povrchy výjimečnou a pravidelnou péči. Jedině tak je možné zajistit kuchyni čistotu a lesk a zbavit se mastnoty, která vás může v kuchyni obklopit, ne-li zahltit. Jaké prostředky můžete na mastnotu z kuchyně použít?

  • Obyčejný prostředek na nádobí,
  • jedlou sodu,
  • ocet,
  • směs horké vody a mýdla,
  • domácí citrónový čistič,
  • technický líh v rozprašovači.

Potřebovat budete také hadřík, houbičky, případně kartáč a kartáček na zuby.

Jak rozpustit i tu největší mastnotu?

I té největší mastnotě můžete říct sbohem, pokud si na čištění vezmete čistič vyrobený z technického lihu či z vysokoprocentního alkoholu. Jak technický líh, tak alkohol disponují rozpouštěcími vlastnostmi. Mastnoty vás zbaví v několika krocích.

Pro snadnější aplikaci nalijte technický líh nebo alkohol do rozprašovače. Postříkejte jím postižená místa a nechte na chvíli působit. Pak setřete houbičkou nebo hadříkem namočeným v horké vodě. Horká voda odstraní zbytky nečistot.

Jak si vyrobit domácí citrónový čistič?

Domácí citrónový čistič, Zdroj: Robert Kneschke / Shutterstock

Čistící a odmašťující účinky může mít i citrónová šťáva. Domácí citrónový čistič si vyrobíte následovně:

  1. Do zavařovací sklenice dejte kousky citrónu i citrónové kúry.
  2. Zalijte octem a nechte dva týdny vyluhovat.
  3. Po této době citrónové slupky sceďte a výsledný výluh používejte na čištění. Opět ho pro snadnou aplikaci přelijte do rozprašovače.

Kuchyňské mastnotě lze předejít mimo jiné používáním digestoře, intenzivnějším větráním při vaření a pravidelným utíráním všech ploch. Přitom vám bude stačit mýdlo a horká voda, abyste se zbavili počáteční špíny.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.tasteofhome.com