Čištění připálenin domácí metodou – zde je pár triků, jak na to

Čištění připálenin domácí metodou – zde je pár triků, jak na to
Připálené hrnce a pánve není potřeba (a mnohdy ani žádoucí) drhnout, aby byly zase čisté. Dokonalých výsledků dosáhnete především vhodným přípravkem, který si můžete vyrobit také doma. Důležitá je vždy jeho aplikace.

Čištění připálenin je otravná činnost, do níž se všichni pouštíme spíše s odporem, jelikož často znamená dlouhé a důkladné odstraňování připečených nánosů, které je potřeba dělat opatrně a precizně, aby nedošlo k poškození nádobí. Ačkoliv kvalitní moderní nádobí a náčiní do kuchyně se mnohdy pyšní různými pokročilými povrchy, které zmírňují nebo brání připalování, mnohé z nich nejsou stoprocentně účinné a jejich čištění je o to složitější, že je nutné dávat pozor, aby při něm nedošlo k poškození náročného povrchu. Ve většině případů je tak při čištění připálenin vhodné sahat po postupech, jež jsou šetrné a přináší největší úspěchy, a nemusí jít zrovna přímo o chemickou cestu.

Jak na připálené povrchy a nádobí v kuchyni

Pokud se chcete poprat s připáleným povrchem na spotřebiči (kterým bývá nejčastěji trouba), je vhodné se primárně zajímat o nástroje, kterými na něj jdete při mechanickém čištění – křehké povrchy můžete tímto způsobem nevratně poškrábat a snížit tak jejich funkčnost. U černého nádobí platí podobná pravidla, jelikož povrch je hlavním médiem, které dodává teplo potravinám, jež se nachází uvnitř nádoby, a jeho nerovnoměrnou distribucí může dojít k dalším připalování a ve finále až k celkovému a nevratnému poškození nádobí. Postup při čištění takovýchto druhů nádobí tak obvykle zahrnuje použití několika metod, které se vzájemně doplňují, ideálně v několika navazujících krocích.

Příprava připáleného povrchu k čištění

Klasické přípravné postupy obvykle zahrnují odstranění nečist o připálenin mechanicky. Mechanické odstraňování by mělo být prováděno pod vodou a vhodným nástrojem – na moderní pánve či hrnce se uplatňují drátěnky z měkkých materiálů, které nečistoty zachytávají do štětin či ok, nebo jiných nepravidelností. Vhodné jsou především nástroje z plastu, u kterých prakticky nehrozí, že by poškrábaly povrch nádobí. Před samotným čištěním je možné nechat nádobu nějakou dobu namočenou, aby se zbytky připáleného jídla lépe odloučily. S přípravou na čištění je vhodné skončit vždy ve chvíli, kdy již bez výrazného tlaku nelze nečistoty odstranit.

Na čištění připálenin je několik způsobů. Doporučuje se například jedlá soda
Na čištění připálenin je několik způsobů. Doporučuje se například jedlá soda | Zdroj: AnatolX / Depositphotos

Metody odstranění připálenin z povrchu nádobí

Metod, jak se zbavit připálenin, existuje hned několik. Mezi ty nejčastější se řadí vypalování a aplikace roztoků z běžných kuchyňských prostředků, přičemž většina z nich využívá účinného působení jedlé sody. Metoda vypalování obvykle spočívá v nahřátí připáleného povrchu, který by měl lépe pustit nečistoty na něm přichycené. Pokud je připálenina čerstvá, je možné vypalování provést přímo na sporáku, a to tak, že do připravené nádoby nalejete trochu vody a necháte ji projít varem (můžete ji také smíchat s odmašťovacím přípravkem). V případě velké připáleniny se nádoba dává přímo do trouby a nechá se několik minut nahřívat, poté se čistí za pomoci jedlé sody (tato metoda není vhodná pro nádobí s plastovými prvky, které neodolávají vysokým teplotám). Při ručním čištění připálenin si můžete pomoci vhodným domácím prostředkem – nejčastěji se kombinuje jedlá soda s vinným octem, citronovou šťávou nebo vodou ve správném poměru.

Zdroje článku: