Čištění odtoků může být nepříjemné: S těmito tipy je vyčistíte mnohem rychleji, častějším čištěním zabráníte zápachu

Čištění odtoků může být nepříjemné: S těmito tipy je vyčistíte mnohem rychleji, častějším čištěním zabráníte zápachu
Dříve nebo později přestane odtok odtékat vodu. Pravidelné čistění je velmi důležité. Zejména odtok u umyvadla v koupelně se zanáší vlasy a kousky mýdla. Ani dřez se však nevyhne ucpání nečistotami. Naštěstí existuje domácí prostředek, který vám pomůže.

Jak často čistit odtoky

Na rozdíl od odtoku v lednici, který by se měl čistit co nejčastěji a pečlivěji jednou za půl roku, odtok v koupelně by se měl vyčistit minimálně jednou za měsíc. Je to kvůli velkému počtu nečistot, které do umyvadla spláchneme proudem vody, ať už vědomě či nevědomky.

Kousky zubní pasty, různě dlouhé vlasy či dokonce celé chomáče, kousky mýdla. Tyto všechny poklady můžete vytáhnout, když se rozhodnete odtok vyčistit pomocí zvonu. A nevoní to zrovna libě. To samé platí pro odtok ve vaně, potažmo ve sprše. Při velmi silném zanesení vám nezbývá nic jiného, než odtoku pomoci zvonem.

Pokud máte velmi dlouhé vlasy, odtok je lepší čistit jednou za dva týdny.

Domácí prostředky, které urychlí čištění: jedlá soda a ocet

Tyto domácí prostředky vám pomohou zbavit se usazenin v odtoku, ovšem pouze v případě, že zanesení není tak silné. Slabé zanesení, u kterého jsou jedlá soda a ocet vhodné, poznáte podle toho, že pokud pustíte vodu, odteče. Pochopitelně to bude chvíli trvat. U těžkého zanesení, kdy vám tyto dva domácí prostředky naopak nepomohou, se pozná podle velmi obtížného až nemožného odtékání vody, které do umyvadla, dřezu či sprchového koutu/vany napustíte.

Kombinace jedlé sody a octa vaši koupelnu či kuchyň navíc provoní. Jen pamatujte na to, že více sody a octa neznamená ani rychlejší, ani důkladnější vyčištění. Stačí použít opravdu jen málo sody i octa, pokud použijete více, můžete poškodit okolí odtoku či odtok samotný.

A kolik je ideální? Nejprve do odtoku nalijte horkou vodu. Poté budou následovat tři, maximálně čtyři polévkové lžíce sody a následně nalijte hrnek octa. Počkejte, až to v odtoku přestane bublat, a na opláchnutí opět použijte horkou vodu.

Poté zkuste pustit vodu tak, jak jste zvyklí. Změnilo se něco k lepšímu? Pokud ne, možná za to mohou mastnoty, které se v odtoku usazují zejména v kuchyňském dřezu, pokud myjete nádobí v něm.

Kombinace jedlé sody a následně octa je skvělou kombinací při čištění odtoku
Kombinace jedlé sody a následně octa je skvělou kombinací při čištění odtoku | Zdroj: ekramar / Depositphotos

Mastnoty se spolehlivě zbavíte přípravkem na mytí nádobí

A přitom řešení je tak jednoduché a máte ho přímo po ruce. Zřejmě hned vedle dřezu. Je to přípravek na nádobí, kterým nádobí umýváte. Jednou za čas je dokonce dobré preventivně takto odtok dřezu vyčistit, aby vám usazené mastnoty nenadělaly velkou neplechu. Opět odtok vypláchněte horkou vodou a poté do něj nalijte přípravek na nádobí. Nechte chvilku odmašťovat a opět opláchněte horkou vodou. Byl-li odtok zanesený, nyní by měl fungovat správně.

Když je odtok zanesen hodně, je lepší objednat si vyčištění odborníkem

Při velmi silném zanesení mnohdy nepomůže nic jiného než zavolat odborníka, aby rozebral sifon a vyčistil ho. Takto si můžete pomoc zavolat i preventivně, nejlépe jednou za dva roky, nejpozději však jednou za pět let. Snažit se sifon rozebrat a vyčistit na vlastní pěst se nedoporučuje.

Zdroje článku: