Vyčistěte dvojité sklo trouby bez námahy a velkých výdajů, přesto účinně a ekologicky

Vyčistěte dvojité sklo trouby bez námahy a velkých výdajů, přesto účinně a ekologicky
Vyčistit troubu s dvojitým sklem můžete rychle a efektivně bez velké námahy i značných finančních výdajů, a přitom šetrně k životnímu prostředí. Stačí zapojit do boje proti špíně a mastnotě účinný roztok z toho, co míváte běžně doma…

Správný postup při čištění dvojitého skla trouby

Trouba, ať už elektrická či mikrovlnná, nemůže chybět v žádné domácnosti, ale její čištění po každém použití není příjemné pro nikoho. Bez správně provedené údržby to ale také nejde, čištění je důležité zejména u dvojitého skla fungujícího jako ochrana mezi jídlem připravovaným uvnitř a vnějším prostředím. Dvojité zasklení je neocenitelné vzhledem k tomu, že umožňuje vyšší energetickou účinnost a snižuje rozptyl tepla. Kvůli nevyhnutelným zbytkům a mastnotě je ale pro mnoho lidí náročné udržet právě tuto část trouby v čistotě. Existuje přitom jednoduchý a úsporný trik.

Tajemství spočívá v použití roztoku složeného z vody, soli, kyseliny citronové a hydrogenuhličitanu sodného. Tyto přírodní látky mají odmašťovací a čisticí účinek bez rizika poškrábání povrchu skla. Pořiďte si běžnou láhev s rozprašovačem, naplňte ji litrem vody a přidejte dvě polévkové lžíce roztoku ze dvou nebo tří špetek každé ze tří zmíněných složek. Poté obsah protřepejte a odpařte na vnějším skle trouby. Následně jemně odstraňte nečistoty měkkou houbičkou nebo hadříkem z mikrovlákna.

K dosažení vnitřního skla lze použít možná svérázný, ale chytrý způsob. Vezměte ramínko, omotejte kolem něj hadřík z mikrovlákna a upevněte ho elastickými pásky. Tímto způsobem získáte tenký a flexibilní nástroj schopný snadno procházet mezi dvěma vrstvami skla. Navlhčete hadřík předem připraveným roztokem a posouvejte ramínko po celé ploše, abyste účinně odstranili mastnotu a skvrny.

Tato jednoduchá technika vám umožní udržovat dvojité sklo trouby čisté a lesklé bez použití agresivních chemikálií. Aplikujte metodu jednou za měsíc. S frekvencí to nepřehánějte, aby se zachovala integrita skla v průběhu času.

Další možnosti čištění vnější strany dvířek

Doporučovaných způsobů čištění dvířek trouby existuje celá řada. Pokud je trouba horká a jídlo se vylije na vnější stranu skla, použijte suchý hadřík nebo papírovou utěrku k setření. Nepokoušejte se ale důkladně čistit sklo, když trouba ještě nevychladla. Můžete rovněž navlhčit hadřík z mikrovlákna univerzálním čističem s obsahem odmašťovače a setřít jím zbytky jídla nebo šmouhy z dvířek. Jsou-li potraviny už připečené, očistěte sklo jedlou sodou tak, že nasypete malé množství na vlhký hadřík a šetrně vydrhnete. Následně je dobré dvířka ještě opláchnout a vyleštit suchou utěrkou.

K čištění skleněných dvířek trouby lze také použít ocet, ale funguje spíše na lehké usazeniny než silně připečené skvrny. Smíchejte stejné díly octa a vody ve spreji a naneste na sklo. Nechte několik minut působit, než vrstvu otřete vlhkým hadříkem.