Vyčistěte toaletu snadno a rychle s pomocí přírodních prostředků

Vyčistěte toaletu snadno a rychle s pomocí přírodních prostředků
Abyste dosáhli čisté toalety, nemusíte se uchylovat k chemickým prostředkům, které často obsahují agresivní kyseliny, např. chlorovodíkovou nebo mravenčí. Toaletu můžete vyčistit až po okraj s přírodními pomocníky. Osvědčila se jedlá soda, bílý prášek dostupný v pekařském oddělení supermarketů.

Jedlá soda v kombinaci s octem dělá divy

Toalety jsou magnetem na bakterie, zvláště pokud máte velkou domácnost. Čistěte a dezinfikujte tu svou minimálně jednou týdně. Pravidelné drhnutí pomůže zabránit vzniku skvrn, ale když už nestačí, přichází na řadu těžší kalibr…

Jedlá soda, známá též jako hydrogenuhličitan sodný, vytváří společně s octem účinný prostředek proti odolným skvrnám na toaletě. Kyselina obsažená v octě rozpouští usazeniny vodního kamene a ve směsi s jedlou sodou odstraňuje odolný povlak způsobený močí.

Na postižená místa na toaletě naneste dva šálky octové esence. Poté navrch rozetřete tři lžíce jedlé sody. Směs nechte působit 15 až 30 minut a nakonec usazeniny vydrhněte toaletní štětkou a spláchněte.

Spojení jedlé sody a kyseliny citronové

Jedlá soda vám zajistí zářivě čistou toaletu také v kombinaci s kyselinou citronovou. Tyto dva domácí prostředky snadno rozpustí i rozsáhlé žlutohnědé usazeniny zanechané močí. Na rozdíl od octa ale výsledná směs poskytne svěží vůni.

Postup je opět velmi jednoduchý a vlastně podobný. Smíchejte jeden díl jedlé sody se třemi díly kyseliny citronové. Rozetřete směs do záchodové mísy a nechte nějakou dobu působit. Na závěr toaletu vydrhněte štětkou a opláchněte vodou.

Chcete-li osvěžit toaletu a zbavit se choroboplodných zárodků a skvrn, zkrátka jednoduše nalijte do mísy půl šálku citronové šťávy a vydrhněte. Má antibakteriální a bělicí vlastnosti, které pomáhají skvrny eliminovat.

Čištění jedlou sodou a mycím prostředkem

S takzvanou „toaletní bombou“ oslavovanou i na sociálních sítích se vaše toaleta rozzáří během několika minut. Metoda čištění vděčí za svůj název silně pěnivé směsi jedlé sody a různých domácích prostředků, jako je ten na mytí nádobí.

Nejprve si ohřejte vodu ve varné konvici. Do záchodové mísy pak nalijte asi polovinu horké, ale už ne úplně vařící vody. Přidejte dvě polévkové lžíce jedlé sody, špetku saponátu na nádobí a dvě polévkové lžíce kyseliny citronové. Znovu zalijte horkou vodou a sledujte, jak to celé krásně vypění až po okraj.

Přírodní čisticí prostředky: ocet, jedlá soda, sůl a citron
Přírodní čisticí prostředky: ocet, jedlá soda, sůl a citron | Zdroj: geo-grafika / Depositphotos

Zářivý záchod zajistí i další domácí prostředky

K čištění špinavé toalety můžete využít Coca-Colu, samozřejmě se to nedoporučuje pokaždé, když toaleta potřebuje pořádně vydrhnout. Tmavá barva sycené vody může zabarvit mísu a při nadměrném používání zanechat sladké zbytky. Cukry pak vytvářejí nehygienické podmínky tím, že se jimi krmí některé druhy bakterií. Používejte nápoj zejména tehdy, když potřebujete odstranit problémové skvrny, jako je vodní kámen nebo rez.

Postupujte tak, že nalijete Coca-Colu podél okrajů mísy a necháte účinkovat nejlépe přes noc. Ráno záchod propláchněte a vydrhněte. Proti hnědým usazeninám v záchodové míse pomáhají také čističe zubních protéz.