Chcete si rozmnožit magnólii? Nejlepší cestou je řízkování

Chcete si rozmnožit magnólii? Nejlepší cestou je řízkování
Okrasné rostliny je možné rozmnožovat několika způsoby – ty menší se lépe hodí na pěstování ze semínka nebo cibulky, u těch větších se mnohem častěji přistupuje k řízkování, případně dalším postupům. Jak tedy na rozmnožování magnólie?

Magnólie jsou vzrostlé okrasné stromy s košatou korunou, které jsou velmi oblíbené především pro bohaté a velké květy krásných jemných odstínů růžové. Chcete-li si z již dobře rostlého stromu dopěstovat další exemplář, máte hned několik možností – pokusit se vypěstovat strom ze semínka, které získáte z velkých červených plodů, které se objevují na podzim a jsou rovněž pastvou pro oči, nebo nařízkováním či vytvořením odnože. Výhodou pěstování magnólií z řízků je rychlost, s jakou nová rostlina dosáhne rychlého růstu a kvetení – první květy se objevují již po dvou letech (zatímco při pěstování ze semínka se jich dočkáte nejdříve za 10 let).

Jak nejlépe rozmnožit magnólii

Oba způsoby rozmnožování magnólií přináší své výhody – pěstování ze semínka je méně náročné a umožňuje rostlinu postupně tvarovat, pěstování z řízku zase přináší mnohem rychlejší úspěchy.

Pěstování magnólie ze semínka

Plody magnólie jsou velmi náchylné na počasí, chcete-li tedy, aby se semena správně zakořenila, je nejjednodušší nechat plod ležet přes zimu na zahradě v místě, kde by měl následně vyrašit strom. Pokud byste chtěli rostlinu ze semínka dopěstovat v květináči, je nutné postupovat tak, aby semeno prošlo klasickou fází zamražení v zimních měsících – po sesbírání jej na tři měsíce vložte do mrazáku a nechte odpočívat. Poté jej můžete vyjmout, ohřát v teplé vodě a semínko zasadit do připraveného květináče. Ideální je květináč překrýt fólií, aby si udržoval vlhkost, a nechat jej venku na světlém místě. Zakořenění a následný růst rostliny jsou velmi pozvolné a míra úspěšnosti dopěstování rostliny ze semene nízká, proto se doporučuje vždy zasadit několik semen.

Pěstování magnólie z řízku

Řízkování magnólie představuje metodu rozmnožování s mnohem vyšší úspěšností a celý proces zakořenění a dopěstování nové rostliny i s květy je mnohem rychlejší. Řízkování se provádí na jaře, resp. na přelomu jara a léta, a to odřezáním mladých větviček v délce přibližně 15 cm – standardně postačí s jedním očkem a lístkem. Řízek se následně přímo zasadí do květináče s klasickým substrátem s mírně kyselým charakterem. Velmi důležité je udržovat zeminu v květináči neustále vlhkou, aby měl řízek dostatek vláhy a nezačal vysychat. Květináč s řízkem můžete klidně nechat venku, je však nutné udržovat jej mimo přímé sluneční záření, právě aby nedocházelo k průběžnému vysušování zeminy. Po dosažení dobrého zakořenění je možné řízek sázet do země.

Další metody rozmnožování magnólií

Vedle uvedených běžných metod je možné magnólie rychle rozmnožovat nařezáním, a to buď zanořením nízko rostoucí větve do země, nebo vytvořením odnoží přímo na větvi. V obou případech je potřeba na větvi udělat zářez, z něhož by se za správných podmínek měly vyvinout kořeny. Větev se následně odřízne a zasadí.