Chcete se zbavit zažloutlých skvrn? Existuje několik velmi účinných prostředků, které doma běžně používáte

Chcete se zbavit zažloutlých skvrn? Existuje několik velmi účinných prostředků, které doma běžně používáte
Zažloutlé skvrny jsou nevzhledné především na bílém prádle, jelikož kazí celkový bělostný dojem. Těchto skvrn je možné se velmi účinně zbavit přírodní cestou – vyzkoušejte některý z receptů našich babiček.

Ačkoliv praní prádla prošlo v posledních desetiletých velkým vývojem a nepředstavuje již tak náročnou práci, jakou pamatují už snad jen naše babičky, existuje několik triků, na které bychom neměli zapomínat. Moderní prací prášky mají sice účinné a pokročilé složení, které si s řadou skvrn poradí i při nízkých teplotách, na některé jsou však i ony krátké. Do této kategorie patří i zažloutlé skvrny, které jsou výrazně viditelné především na bílém a světlém prádle. Existuje několik triků, jak se těchto skvrn zbavit, a nemusíte kvůli tomu sahat po agresivních detergentech či drahých řešeních, cíle dosáhnete i velmi jednoduchým způsobem.

Jak na zažloutlé skvrny podle osvědčených postupů

Žluté skvrny se na bílém prádle objevují z různých důvodů. Jednak se může jednat o zbytky obarvení nebo skvrn z jiného prádla, které nebylo prádlo odděleně, jednak může jít o skvrny od potu nebo jednoduše od barvícího jídla a špíny, které se nepovedlo dostatečně odstranit prvním praním. Vzniku těchto skvrn se dá aktivně předcházet rychlým zásahem, pokud se však na prádle objeví po prvním praní, je třeba aplikovat speciální přípravky.

Jak zabránit vzniku zažloutlých skvrn

Obdobně jako u jiných hůře odstranitelných skvrn i u skvrn od potu nebo špíny platí, že je důležité nenechat je zaschnout. Předtím, než oblečení s takovým znečištěním dáte vyprat, nechte je odmočit ve studené vodě a vždy dbejte na to, aby bylo prádlo dobře vytříděné. Zejména bílé oblečení vyžaduje samostatné praní – od tmavého se obarví téměř vždy, od barevného pouze někdy, avšak často napořád. Také je vhodné snažit se prát na co nejnižší teplotu. Moderní prášky jsou velmi účinné i při nízkých teplotách, snažte se tedy rozlišovat, jaký typ oblečení perete, a pokud nejde o často používané prádlo a bytový textil či ložní prádlo, perte na nižší teplotu. Pokud i přesto dojde k obarvení nebo na oblečení zažloutlé skvrny zůstávají, je potřeba radikálnější zakročení.

Jak se zbavit zažloutlých skvrn na bílém prádle

Jedná-li se o zcela bílé prádlo, nabízí se pro odstranění zažloutlých skvrn použití agresivního bělidla, které obvykle obsahuje chemikálie (zpravidla chlór), jež prádlo jednoduše kompletně odbarví. Ne všechno bílé prádlo je však čistě bílé – často jsou na něm vzory a potisky, které by bělidlo porušilo nebo zničilo. K těmto je nutné přistupovat opatrněji a volit šetrnější prostředky. Je dokonce možné využít prostředky přírodní, které máme obvykle k dispozici v domácnosti pro jiné účely. Patří mezi ně především vinný ocet, který se dále využívá například v kombinaci s citronovou šťávou či kravským mlékem. I kravské mléko samostatně však může být velmi účinné. Používá se především na bavlněné oblečení a to ve slabém roztoku, v němž prádlo zůstává po několik hodin ponořeno.

Zdroje článku: