Optimální uspořádání záhonků: Cuketa a její nejlepší sousedé pro maximální růst

Optimální uspořádání záhonků: Cuketa a její nejlepší sousedé pro maximální růst
Pěstování plodin na zahrádce či balkóně často vyžaduje kombinování různých rostlin, které se vzájemně podporují. Možná vás to překvapí, ale s cuketou je vhodné pěstovat voňavou meduňka.

Rozmístění záhonků s plodinami na zahradě nebo květináčů na balkóně a terase může mít významný vliv na to, budou jednotlivé rostliny prospívat. Nejen střídání rostlin v záhoncích podporuje dostatek živin v půdě, ale i samotné vysázení do stejných květináčů nebo v blízkosti způsobuje, že si rostlinky navzájem pomáhají, a to buď odpuzování škůdců, obohacováním půdy nebo naopak lákáním vhodného hmyzu, jako jsou predátoři či opylovači. Také proto se plodiny, které v půdě kulminují dusík pěstují společně s rostlinami, které ho využívají (typickým příkladem je kombinace rajčat a fazolí), a rostliny, které potřebují přilákat vhodné opylovače, by měly mít v blízkosti vysazené kvetoucí bylinky – toto je případ cukety a meduňky.

Proč vysazovat meduňku s cuketou

Cuketa je samosprašná rostlina, to znamená, že se na jejím stonku nacházejí samčí i samičí květy, přičemž samčí květy rozkvétají o něco dříve než ty samičí. Aby došlo k opylení rostlin, je potřeba, aby stejný opylovač přeletěl z jednoho květu na druhý a přenesl tak pyl (někteří pěstitelé toto provádějí sami štětečkem). Květiny lákající opylovače zajistí, že se opylení provede vícekrát a cuketa tak vydá bohatou úrodu. Pokud cuketa nemá v okolí rostliny přitahující opylovače, velmi často se stává, že je sklizeň slabá a plody nedosáhnou minimální velikosti. Meduňka patří mezi bylinky, které přitahují spoustu opylovačů, proto se jako sousední rostlina uplatňuje s celou řadou dalších bylin, květin a plodin. Výhodou pro pěstování společně s cuketou je skutečnost, že odpuzuje její přirozené škůdce a zajišťuje celkové zdraví zahrady.

Jaké další rostliny vysazovat s cuketou

Kromě meduňky je možné cuketě vytvořit vhodné podmínky pro lepší růst prostřednictvím dalších sousedů, jež plní podobné nebo jiné funkce. Výhodná je kombinace s dalším i bylinami, jako jsou kopr, který zlepšuje chuť a přitahuje hmyzí predátory, máta či rozmarýn, které chrání před škůdci. Velmi výhodné, co se týká živin nebo přitahování opylovačů, jsou květiny, například slunečnice, hledík či heřmánek. Z plodin se pak s cuketou nejčastěji pěstuje kukuřice, hrášek či rajčata, ale také paprika, česnek nebo cibule. Z tohoto pohledu je tak cuketa velmi dobrým společníkem pro celou řadu plodin a je výhodné ji vysazovat jako součást záhonků s více druhy rostlin.

Při pěstování cuket je důležité vybírat správnou sousední zeleninu
Při pěstování cuket je důležité vybírat správnou sousední zeleninu | Zdroj: maya_shustov / Depositphotos

K čemu ještě zasadit meduňku

Hlavní výhodou pěstování meduňky je především vysoká atraktivity pro opylovače. Pokud tedy na zahradě máte meduňku, určitě se kolem ní bude dařit kvetoucím rostlinám i stromům. Výhodná je především pro ovocné stromy (například jabloně), vonné bylinky (rozmarýn, šalvěj), a mnoho dalších. Velmi výhodná je prakticky všechny brukvovité nebo tykvovité plodiny, dále pak hrášek či lupina. Meduňku sázejte také s rostlinami s krásnými květy, jako je třeba vlčí mák nebo heřmánek.