Zeleninová a ovocná zahrádka v červnu: Tohle teď můžete zasadit, zasít a sklízet

Zeleninová a ovocná zahrádka v červnu: Tohle teď můžete zasadit, zasít a sklízet
Prosluněný červen je ideálním měsícem pro péči o zeleninovou a ovocnou zahrádku. Pojďme se společně podívat na to, co se teď dá vysadit a přesadit, jaké práce je třeba vykonat, abyste dosáhli co nejlepších výsledků, a z jaké úrody už se můžete těšit.

Červnové zahradní výsevy

Nebezpečí nočních mrazů je zažehnáno, ale ještě se nemusíte příliš obávat období spalujících veder. K tomu se přidávají stále delší dny umožňující věnovat se právě obdělávání vašich prospívajících záhonků, aniž byste trpěli nedostatkem světla.

Mezi zeleninu, kterou lze na zahradě vysadit v červnu, patří mj. květák, celer, pórek, hlávkový salát, fazole, rajčata, papriky, cukety, lilek, okurky, mrkve, petržel nebo také vodní meloun.

Teplé červnové dny umožňují vysévat mnoho druhů na otevřeném poli, aniž by bylo nutné uchylovat se k chráněnému semeništi, které zabezpečí mladé rostlinky až do přesazení. V červnu lze vysévat zejména zelí, jež se pak sklízí na podzim, ale také letní zeleninu a plodiny s krátkým cyklem. Červnové zahradní výsevy zahrnují brokolici, řepu, ředkvičky, hrách, z ovoce pak třeba jahody.

Tento měsíc je též poslední příležitostí k výsevu dýní, abyste jim stihli dopřát dostatek teplých dnů k rozvinutí velikosti i dobré chuti. Semena vybírejte moudře. Velké kultivary se často šlechtí pouze kvůli velikosti, takže pokud chcete pěstovat dýně k jídlu, zvolte vhodný druh. Vysévejte přímo do úrodné půdy nebo samostatných květináčů pro pozdější výsadbu.

Nezbytné aktivity v letním období

V tomto období je třeba vykonat spoustu důležitých činností na základě toho, co bylo dříve zaseto a co budete chtít v letních měsících pěstovat. Po jarních sklizních byste měli půdu připravit pro letní plodiny, počínaje důkladným čištěním listů a kořenů. Následuje okopávání a provzdušňování. Posledním krokem by pak mělo být zapravení vyzrálého kompostu do půdy.

Věnujte pozornost zalévání kvůli vyšším teplotám. Zvažte mulčování, abyste déle udrželi vlhkost půdy a omezili růst plevele. Nainstalujte podpěry a chrániče pro rostliny, které to potřebují, a pokračujte v pravidelném odplevelování půdy mezi řádky zeleniny. Proveďte uzemnění brambor, lilkovitých rostlin, luštěnin a zelí, pokryjte základny rostlin novou půdou. Nezapomeňte na ořezávání rajčat a odstranění neproduktivních částí rostlin.

Samozřejmě je třeba dávat pozor na škůdce. Např. slimáci mohou poškodit nově vysazené sazenice. Naštěstí existují účinné metody, jak s nimi zatočit. Doporučují se rovněž sítě proti ptákům, feromonové pasti na zavíječe a různé ochranné prostředky proti plísním.

Ovoce a zelenina ke sklizni v červnu

V prvním letním měsíci můžete sklízet především saláty, fazole, hrášek, okurky, rajčata, cukety a aromatické rostliny, jako je oregano a majoránka. Co se ovoce týče, můžete se v červnu radovat z raných jahod a třešní. Abyste vytěžili maximum, sklízejte v nejchladnějších hodinách dne, ráno nebo večer, pomocí ostrých nůžek či nožů, aby nedošlo k poškození rostlin.