Černé fazole a jejich přínos vašemu zdraví
Není fazole jako fazole
Fazole mohou být mnoha různých typů, jelikož na světě je známo až sto odrůd. Liší se převážně barvou, velikostí a tvarem, přičemž některé jsou více a některé zase méně oblíbené. Pokud jde o černé fazole, ty jsou nejvíce oblíbené v latinskoamerické kuchyni, ačkoli dnes je lze vidět v obchodech po celém světě.
Co černé fazole obsahují?
Černé fazole jsou sladké a mají masitou strukturu, což z nich dělá oblíbenou přísadu do vegetariánských jídel. Černé fazole obsahují převážně sacharidy, bílkoviny a nulové procento tuku. Stejně jako ostatní luštěniny (třeba hrách a čočka) jsou černé fazole ceněny pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny, mnoha vitaminů, minerálů a dalších živin (včetně antioxidantů). Jsou dobrým zdrojem vitaminů B1, B6, A, E a K, ale také třeba kyseliny listové. Dále je to výtečný zdroj vápníku, železa, hořčíku i fosforu.
Černé fazole jsou sladké a mají masitou strukturu, což z nich dělá oblíbenou přísadu do vegetariánských jídel.
Užitečné vlastnosti černých fazolí
Železo, fosfor, vápník, hořčík, mangan, měď a zinek v černých fazolích přispívají k růstu a posílení kostí. Zato železo a zinek hrají zásadní roli při udržování pevnosti kostí a funkčnosti kloubů. Fazole navíc představují skvělou složku stravy pro lidi trpící anémií, tedy chudokrevností, která se projevuje tak, že se člověk často cítí unaven a má sklon k omdlévání. Černé fazole díky tomu, že obsahují draslík, vápník a hořčík, přirozeně snižují krevní tlak.
Černé fazole pro hubnutí
Vláknina je obecně považována za důležitý faktor při hubnutí a regulaci hmotnosti, protože působí jako „objemové činidlo“ v zažívacím systému. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny zvyšují pocit plnosti po jídle a snižují chuť k jídlu, čímž snižují také celkový příjem kalorií. Rovněž pomáhají předcházet zácpě a udržovat zdravý zažívací trakt. Vytváří také dobré prostředí pro růst prospěšných bakterií v tlustém střevě.
Zdroj:
- autorský text