Proč pít čekankovou kávu a jak si ji připravit

Proč pít čekankovou kávu a jak si ji připravit
Uvařit si šálek čekankové kávy je stejně snadné jako příprava čaje. Přitom chutná podobně jako káva pražená, a navíc má spoustu zdravotních benefitů. Je tedy skvělou bezkofeinovou variantou.

Nápoj z praženého kořene čekanky může chutnat podobně jako pravá káva, je také popisován jako lehce dřevitý a ořechový. Poprvé se čekanková káva objevila během masivního nedostatku kávy v roce 1800 ve Francii. Postupně se stala populární po celém světě.  

Zdravotní účinky čekankového kořene

  • má protizánětlivé účinky
  • je skvělý pro předcházení kardiovaskulárním onemocněním
  • podporuje a detoxikuje játra
  • obsahuje prebiotika
  • zmírňuje zácpu a pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva
  • podporuje činnost trávicí soustavy
  • má vysoký obsah antioxidantů

Příprava čekankové kávy:

Do malého hrnce vlijte 2 šálky vody a přiveďte ji k varu, přidejte 1 polévkovou lžíci drceného čekankového kořene a nechte 5 minut louhovat. Sceďte a podle potřeby oslaďte nebo přidejte našlehané mléko či smetanu. 

Narozdíl od tradiční kávy nám čekanková káva pomáhá zklidnit nervový systém. Proto ji můžeme popíjet i během odpoledne a navečer. 

Upozornění: U některých lidí se objevuje na čekanku alergie. Pokud při užití zaznamenáte negativní účinky, poraďte se s lékařem. Čekankový nápoj se nedoporučuje těhotným ženám.

Zdroj: Autor: EugeneEdge / Shutterstock
 

Zdroj: