Proč pít čekankovou kávu a jak si ji připravit
Nápoj z praženého kořene čekanky může chutnat podobně jako pravá káva, je také popisován jako lehce dřevitý a ořechový. Poprvé se čekanková káva objevila během masivního nedostatku kávy v roce 1800 ve Francii. Postupně se stala populární po celém světě.
Zdravotní účinky čekankového kořene
- má protizánětlivé účinky
- je skvělý pro předcházení kardiovaskulárním onemocněním
- podporuje a detoxikuje játra
- obsahuje prebiotika
- zmírňuje zácpu a pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva
- podporuje činnost trávicí soustavy
- má vysoký obsah antioxidantů
Příprava čekankové kávy:
Do malého hrnce vlijte 2 šálky vody a přiveďte ji k varu, přidejte 1 polévkovou lžíci drceného čekankového kořene a nechte 5 minut louhovat. Sceďte a podle potřeby oslaďte nebo přidejte našlehané mléko či smetanu.
Narozdíl od tradiční kávy nám čekanková káva pomáhá zklidnit nervový systém. Proto ji můžeme popíjet i během odpoledne a navečer.
Upozornění: U některých lidí se objevuje na čekanku alergie. Pokud při užití zaznamenáte negativní účinky, poraďte se s lékařem. Čekankový nápoj se nedoporučuje těhotným ženám.
Zdroj: