Bydlení budoucnosti: Pryč z města aneb Levnější a ekologičtější rodinné bydlení

Bydlení budoucnosti: Pryč z města aneb Levnější a ekologičtější rodinné bydlení
Bydlení ve velkých městech je zatíženo vysokými nájmy či hypotékami a malým prostorem k bydlení. Jen hrstka vyvolených si může dovolit žít v prostorném domě uprostřed zeleně. Pokud se k takovému bydlení lidé nedostanou v dědictví, obvykle na ně čeká celoživotní závazek splácení hypotéky za malý byt.

V okamžiku, kdy přijdou děti, už okouzlení s 1 + kk opadá a na řadu přichází starost, jak se do takového prostoru vměstnat, kde parkovat druhé auto a jak dopřát dětem bezpečný pohyb na čerstvém vzduchu.

na venkově
na venkově | Zdroj: alexkich / Depositphotos

Bydlet levněji a pohodlně

Nároky na bydlení se u lidí většinou mění s věkem a tak řada z nich se po bezstarostných letech, kdy se starali jen sami o sebe, rozhodují pro rodinný život zvolit jiný styl bydlení. Život v malém městě nebo v dobře udržované vesnici blízko města je zejména pro rodiny s dětmi stále více populární.

Venkovské prostředí je pro rodinný život levnější a bezpečnější. V takovém prostředí se lidé znají, funguje určitá sounáležitost a pokud se lidé začlení do místní komunity, znají své sousedy. Hromadná doprava sice z venkova téměř zmizela, ale rozhodně není problém s parkováním více aut, aby si rodina udržela spojení s okolním světem.

Příroda českého venkova je nádherná a často si ani lidé neuvědomují, jak krásně je v jejich okolí.

děti na zahradě
děti na zahradě | Zdroj: vorobevaola / Depositphotos

Peníze a to, co za ně lze pořídit

Byt v centru velkoměsta má své kouzlo, ale může si ho dovolit jen málokdo. Život v paneláku někde na velkém sídlišti na periferii se sice dá přežít, ale za stejné investice se dá pořídit komfortní a prostorné bydlení na venkově. A dokonce i na český venkov už přichází trend pohodlného bydlení.

Život na venkově není tak uspěchaný, lidé mají víc času se věnovat sobě i rodině. I přes všechny krize se zánikem obchodů, hospod a továren, se většinou v rozumné vzdálenosti nachází vše potřebné. Program obnovy venkova je v mnoha oblastech nejen heslem pro volby, ale obce se seriózně snaží pro své občany zajistit vše, co k životu potřebují.

A k bydlení je jako bonus prostor pro všechny kutily, zahradkáře, houbaře, milovníky pobytu na čerstvém vzduchu a soukromí, které město neumí nabídnout.

Nic se nevyrovná jahodám ze zahrádky, které vyrostou v hlíně a dostanou tu správnou porci slunce. Děti jsou nadšené, když si sklidí svůj keř borůvek nebo malin. Kdo ochutnal rajče ze zahrádky, které dokáže omámit svou vůní, nespokojí se s atrapou, kterou nabízí supermarkety. Okurka z vlastního skleníků, která je čerstvě utržená, je naprosto jiná zelenina, než ta věc obalená v plastu, kterou jako okurku prodávají obchody.

A nic netrumfne radost dětí, které se mohou koupat v bazénu na zahradě a jen stěží se něco vyrovná romantickému večeru se skleničkou perlivého vína ve vířivce pod oblohou tak plnou hvězd, že si každý člověk musí připadat jako v ráji.

A co teprve když se vše kolem promění barvami podzimu, když je ve vzduchu cítit první sníh a když se k životu probere první záhon sněženek.

„Zpátky ke kořenům“ je sice jen heslo, ale pohled na beton nikdy nedonutí člověka v údivu zvednout hlavu a vychutnat si něco mezi nebem a zemí, jako když vidí nebe plné hvězd, západ slunce nebo duhu.

Zdroje článku: