Brambory upotřebíte nejen v kuchyni: Škrob, který obsahují, vám pomůže bez námahy vyčistit spoustu míst ve vaší koupelně

Brambory upotřebíte nejen v kuchyni: Škrob, který obsahují, vám pomůže bez námahy vyčistit spoustu míst ve vaší koupelně
V koupelně se často potýkáme se vznikem vodního kamene. Nemusíme ale hned sahat po chemikáliích. Ba naopak, postačí vám brambora. Jak ji využít v koupelně, zjistíte během četby tohoto článku.

Kde v koupelně využijeme bramboru?

Pokud vás nebaví drhnout zejména vodní kámen v koupelně, máme pro vás skvělé řešení. Postačí vám k tomu jedna brambora. Čím více vodnatá bude, tím lépe, tyto brambory totiž obsahují nejvíce škrobu.

Koupelna patří k hospodyňkami a hospodáři nejproklínanějším místnostem. Špatně se čistí a navíc se v ní bakterie jen hemží. Toho rozhodně dosáhnout nechceme. Jak nám tedy pomůže obyčejná brambora?

Pokud máte sprchu, největší oříšek pro vás je vodní kámen, který se usazuje na skle jejích dveří. Díky škrobu to nebude problém. Škrob působí jako drátěnka, kterou si však skleněné dveře nepoškodíte. Odstraňuje vodní kámen, špínu i zaschlou mýdlovou pěnu. Navíc tím, že brambory jsou kyselé, mají moc rozkládat i vápenaté usazeniny. To znamená, že vaše koupelna půjde snáze vyčistit a bude čistější než obvykle.

Mimochodem, brambory dokážou odstranit rez, a to díky kyselině šťavelové, kterou obsahují. Stejná látka se přidává i do přípravků, které rzi odstraňují.

Brambory a čištění sprchových dveří

Jak tedy na to? Nejprve opláchněte brambory pod tekoucí vodou, čímž je zbavíte veškerých nečistot. Následně je rozkrájejte. Můžete na plátky, ovšem lépe se vám s nimi bude manipulovat, když je podélně rozkrojíte na dvě poloviny. Poté začněte bramborami čistit všemožné kouty v koupelně. Nemusíte bramborou na povrch tlačit hodně, ale vyviňte jemnější tlak.

Obecně se doporučuje napřed se zaměřit na usazeniny a nečistoty, které nejsou vodní kámen, a na vodní kámen samotný si vzít bramboru čerstvou.

Vše, co takto vydrhnete bramborou, poté důkladně opláchněte teplou vodou, ne však vroucí. Tímto krokem odstraníte bramborový škrob a vaše koupelna se opět bude lesknout, jako by byla nově zařízená.

Pokud tento postup nepřinesl výsledek, jaký jste si představovali, vaše koupelna byla hodně zanesená. Postup opakujte s novou bramborou.

Další způsoby, jak v domácnosti upotřebit brambory

Koupelna není jedinou místností v bytě nebo domě, ke můžete upotřebit bramboru jakožto čistící prostředek. Škrob je opravdu mocný a pomůže vám například i v kuchyni při čištění nádobí. Velkým pomocníkem se stane například tehdy, když potřebujete vyčistit stříbrné nádobí nebo litinové pánve.

Postup je velmi podobný. Jakmile bramboru rozříznete, nalijte na ni jednou sodu. Co se týče příborů a nádobí, třete o něj bramboru velmi opatrně, aby nedošlo k jejich poškození. Tento postup se skvěle hodí také na zaschlé zbytky jídla, které se na nádobí usadily. Jakmile budete s čištěním hotovi, nezapomeňte opět nádobí opláchnout v teplé vodě a důkladně osušit.

Brambory vám také pomohou s usazeninami od nápojů ve skleničkách či odmlžit vaše brýle, pokud je používáte. Jak můžete vidět, brambory se dají nejen jíst, ale jsou i skvělými pomocníky při čištění domácnosti.