Bojujte proti škůdcům muškátů účinněji: Metodu vyberte podle intenzity zamoření vašich krasavic a nezapomeňte na prevenci

Bojujte proti škůdcům muškátů účinněji: Metodu vyberte podle intenzity zamoření vašich krasavic a nezapomeňte na prevenci
Nejen na zahradě, ale také v květináčích na balkoně jsou muškáty vystaveny nebezpečí invaze škůdců. Možností, jak se jich zbavit, existuje celá škála, ovšem pokud škůdci rostlinu teprve začínají ničit, není třeba zvolit příliš drastickou metodu.

Důkazy přítomnosti škůdců

Škůdci na muškátech jsou spíše zahlédnutelné u muškátů, o které není postaráno nejlépe. To ale neznamená, že zdravým muškátům se budou vyhýbat. Přestože svým rostlinkám dopřáváte jen tu nejlepší péči, není na škodu pravidelně kontrolovat listy a stonky a ujišťovat se, že všechno je v nejlepším pořádku. Včasný zásah vám pomůže odhalit začínající invazi škůdců, když ještě není pozdě.

Spodní listy s postupným zamořením získávají nezdravou barvu, nejčastěji žloutnou. Vybledlé okvětní lístky také svědčí o tom, že něco není v pořádku.

Přirození predátoři vás nezklamou

Než se pustíte do léčby pesticidy, je důležité vědět, že existují i méně drastické metody. Například berušky vám pomohou zbavit se mšic, zatímco vítání vos kouskem syrového masa vám umožní moci je požádat o pomoc s housenkami, které vosy loví. Dále vám pomohou větší druhy much, zlatoočky nebo mravenci. Ovšem pozor, mravenci mají tendenci spolčit se se mšicemi a chránit je, výměnou za sladkou tekutinu, kterou vylučují.

Malé škůdce zahubí mýdlo proti hmyzu

Škůdci s měkkým tělem, kteří nemají krovky, jsou snadno zahubitelní speciálním mýdlem, které se nazývá insekticidní mýdlo. Nefunguje proti hmyzu, plošticím, housenkám ani slimákům, ale malé škůdce hubí znamenitě.

Housenky a šneci

Mýdlová voda funguje ke zničení housenek. Lít ji na muškáty ale není to nejlepší řešení. Naopak, napusťte do kbelíku vodu, přidejte mýdlo, promíchejte a housenky do mýdlové vody vhazujte, čímž je zahubíte. Pozor, některé housenky dokážou pokousat, a proto si na jejich sběr vezměte zahradní rukavice či je shazujte větvičkou. Hnědé housenky se zelenými vzory napadají hlavně muškáty, ovšem rostliny se nevyhnou ani napadení jinými housenkami.

Alternativně se prodávají postřiky proti housenkám, zejména těm větším. Vezměte na vědomí, že může trvat i několik dní, než housenky zemřou, a bezbolestně to nebude.

Slimáky a hlemýždě je lepší odstranit ručně.
Slimáky a hlemýždě je lepší odstranit ručně | Zdroj: ifeelstock / Depositphotos

Slimáky a hlemýždě je nejlepší odstranit ručně. Zdržují se na vlhkých místech, ty můžete vytvořit například položenými prkny. Pro větší účinnost můžete spodní část prkna polít vodou.

Také je můžete nalákat na pivo, nádoba by měla mít hladké stěny a být částečně zakopána do země. Plýtvat pivem je zbytečné, postačí deseticentimetrová výška hladiny.

Jste milovníci drůbeže? Dobrá zpráva pro vás, můžete jim přinést své nálezy z květináčů. Slimáci a šneci totiž vyšplhají i na balkon, čímž ohrožují domácí muškáty. Kuřata, kachny i husy plže milují. Také hadi, ropuchy a ptáci nebo například domácí želvy, si na těchto plžích též smlsnou.

Pesticidy volte až jako poslední možnost

Zdánlivě nejjednodušší řešení může vašim muškátům uškodit. Používejte pesticidy nebo pelety jen v případě nejvyšší potřeby – když se paraziti rozmnoží do takové míry, že již nebude možné se jich zbavit jinak.