Jak obohatit jídelníček o nenahraditelné bílkoviny

Jak obohatit jídelníček o nenahraditelné bílkoviny
Bílkoviny představují významný zdroj energie a pro naše zdraví jsou nenahraditelné. Každý z nás by měl denně přijmout minimálně 0,8 gramů bílkoviny na 1 kg váhy, ideálně ale víc. Máte problém tohoto příjmu dosáhnout? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny.
Obsah článku
  1. Živočišné zdroje bílkovin
  2. Rostlinné zdroje bílkovin

Živočišné zdroje bílkovin

Možností, jak zařadit do svého jídelníčku více bílkovin je hned několik. Jednou z nich je zařazení živočišných zdrojů, kterých je více, než se Vám může zdát. Typickým příkladem je například maso, přičemž poměr bílkovin se liší v různých druzích. 

Zdroj: Autor: Alexander Raths / Shutterstock

Nejvíce bílkovin obsahuje maso kuřecí a krůtí, které obsahuje přibližně 23 g na 100 g masa. O něco méně pak má libové hovězí a vepřové maso, kde se tento poměr pohybuje v rozmezí 13–16 gramů. Server zdravyzivot.com ale upozorňuje, že byste neměli konzumovat výhradně drůbeží maso, a to už kvůli tomu, aby byl váš jídelníček pestrý a udržitelný.

Zařaďte také ryby, které mohou být při správné úpravě velice chutné. Podobně jako maso obsahují ryby přibližně 20 g bílkovin na 100 g potraviny.

Mezi další živočišné zdroje bílkovin patří například různé druhy sýrů, vejce, jogurty, tvaroh nebo třeba cottage či sypké proteiny, které se těší oblibě hlavně u sportovců.

Rostlinné zdroje bílkovin

Také z čistě rostlinných zdrojů se dá poskládat kvalitní jídelníček bohatý na bílkoviny, výběr je zde mnohdy ještě pestřejší než-li u zdrojů živočišných. Na pomyslném trůně rostlinných bílkovin stojí dle redaktorů portálu alfafit.cz luštěniny. Například sója obsahuje 35 g bílkovin na 100 g. Kvalitním zdrojem jsou ale také fazole (hlavně v naklíčené formě) nebo třeba čočka.

Bílkoviny nalezneme také v obilovinách, například v ovesných vločkách, které obsahují cca 10 g bílkovin na 100 g vloček.

Ačkoliv obecně rostlinné zdroje nedisponují tak velkým poměrem bílkovin jako zdroje živočišné, nedostatečný příjem bílkovin lze doplnit i různými sypkými proteiny vyrobenými na rostlinné bázi, jedná se například o proteiny rýžové, nebo hráškové.

Zdroje: