Bílé skvrny na listech cukety mohou indikovat přítomnost plísně – zde je pár rad, jak se jí zbavit

Bílé skvrny na listech cukety mohou indikovat přítomnost plísně – zde je pár rad, jak se jí zbavit
Přestože se na listech cukety bílé skvrny často přirozeně vyskytují, v řadě případů se může jednat o nepříjemnou chorobu, která bude mít vliv na celkové zdraví rostliny i úrody. Co s nimi?

Jednou z typických chorob cuket běžně pěstované u nás je bílé padlí, které se často objevuje i na jiných rostlinách (například na chmelu). Hlavním projevem přítomnosti tohoto druhu onemocnění rostliny je rozvoj bílých skvrn na listech, které jej postupně ničí a rostlinu hubí. Padlí v prvotních fázích výskytu nemusí být dobře rozlišitelné – u některých odrůd cuket se bílé nebo bledě zelené skvrny nachází na listech přirozeně jako jejich charakteristický znak. Na odhalení přítomnosti padlí existuje jednoduchý trik, zbavit se jej však už tak snadné není a pěstitele může hodně potrápit.

Jak poznáte, že cuketu napadlo padlí

Hlavním znakem padlí je jeho práškovitá struktura, jež postupně potahuje části listů, ale třeba také stonek. Že se jedná o padlí zjistíte pomocí snadného testu – stačí bílou skvrnu trochu rozetřít – pokud se jednotlivé částečky oddělí a zůstanou vám na prstech, je rostlina zaručeně padlím napadení. Přirozené skvrny na listech zůstávají třením netknuté. Jestliže vaše rostlina testem neprojde a bílé skvrny na listech po otření nezůstávají, je potřeba ji vhodně ošetřit a připravit jí takové podmínky, které dalšímu šíření nemoci zabrání.

Co dělat v případě, že je rostlina napadená padlím

Padlí patří mezi nemoci způsobené houbami a zbavit se jej není bez pomoci účinnějších látek snadné. Zatímco na drobné hmyzí škůdce často platí postřik z domácích prostředků, u padlí je potřeba aplikovat fungicid s alespoň minimální schopností houby hubit. V první fázi můžete napadené listy odstranit a ošetřit zbytek rostliny, aby se nerozšířily případné spory, které zůstávají i na těch částech rostliny, které nejsou viditelně napadené.

V první fázi můžete napadené listy odstranit a ošetřit zbytek rostliny
V první fázi můžete napadené listy odstranit a ošetřit zbytek rostliny | Zdroj: Fokussiert / Depositphotos

Jak předcházet výskytu padlí

Pokud nechcete během pěstování padlí řešit, je vhodné rostliny vysazovat tak, abyste mu nedali možnost se šířit. Ideální je tak rostliny vysadit na velmi slunečném místě v dostatečných vzdálenostech. Je potřeba, aby kolem stonky i listů dobře proudil vzduch a nedržela se mezi nimi voda, která rozvoj padlí podporuje. Velmi vhodné je pěstovat cukety svisle, při tomto způsobu pěstování vzduch cirkuluje přirozeně, voda se na listech nedrží a riziko šíření nemoci je tak minimální. Také je dobré rostliny zalévat vždy ráno, aby se přes den případná voda vypařila a na listech nezůstávala, a volit odrůdy se zvýšenou odolností vůči padlí.

Další příčiny bílých skvrn na listech cukety

Kromě padlí, které bývá nejčastější příčinou, se bílé skvrny mohou objevovat také jako důsledek dalších škůdců a nemocí. Jednou z typických je bílá okurková plíseň, která se projevuje obdobně jako padlí, nemá ovšem jeho práškovitou strukturu. I v tomto případě je možné se nemoci zbavit vhodnou prevencí a přípravkem, který bude mít optimální účinek.