Bezlepková potravina, která zahřeje, zlepší trávení a posílí imunitu
Elixír pro tělo i duši
Jáhly zařazujeme jako první lék při nachlazení. Jahelná kaše s medem prohřeje tělo, zklidní psychiku a utiší podrážděnou sliznici. Jáhly jsou zásaditou potravinou, která rychle dodá energii. Díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B zlepšují náladu a působí proti depresi. Mají nízký glykemický index, a tak jsou vyhledávanou potravinou při redukční dietě. Nezastupitelnou roli však hrají při léčbě trávicích potíží. Harmonizují zažívací systém a posilují žaludek, slinivku i slezinu. Pro vysoký obsah železa se doporučují lidem trpící chudokrevností.
Všestranné využití
Jáhly připravíme snadno, obdobně jako rýži. Vaříme 15–20 minut ve dvojnásobném množství vody. Jáhly používáme jako přílohu k masu, zelenině a omáčkám. Z jáhel dále připravujeme kaše, placičky, nákypy, knedlíčky, dezerty nebo jen jako zavářku do polévky. Velmi dobře se kombinují s brambory nebo čočkou. Na první dojem se obyčejné chudé jídlo – šťouchané brambory s jáhly a cibulkou stane vynikající večeří, která prohřeje a zasytí.
Jáhly patří mezi zahřívající potraviny s posilujícím účinkem na imunitní systém. V chladnějším období jsou vhodnou náhradou rýže nebo brambor. Doporučují se sportovcům, dětem a lidem trpícím na potravinové alergie. Jáhly na český stůl prostě patří.