Bavorská káva: Kávový dezert na lžičku si snadno připravíte sami
Publikováno: 18. října 2021, 16:55
Zuzana Kohoutová
Foto: Sprea Publish. Collection / Shutterstock
Doba čtení: 1 min
Máte chuť na kávový dezert? Vyzkoušejte zapomenutý lehký bavorský dezert.
Budete potřebovat:
- 300 ml smetany
- 300 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce espressa nebo filtrované kávy
- 5 plátků bílé želatiny
Na karamelovou polevu:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- 2 lžičky espressa nebo filtrované kávy
- kávová zrna na ozdobu
Nejprve namočte plátky želatiny do misky se studenou vodou. Mléko se smetanou přiveďte k varu, ztlumte a přidejte kávu a vanilkový cukr, směs promíchejte a nechte vychladnout. Když je kávové mléko pokojové teploty, přidejte želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Připravte si malé formičky nebo dezertní skleničky a ty směsí naplňte, poté uložte do lednice.
Karamelovou polevu připravíte jednoduše promícháním cukru s 2 lžícemi vody nad plamenem, dokud nevznikne světle hnědý karamel. Poté vmíchejte 2 lžičky kávy a smetanu. Polevu nechte v chladu mírně zatuhnout. Pokud jste zvolili formu, dezert z ní vyklopte a ozdobte polevou a kávovými zrny.
Zdroj:
- autorský text