Bavorská káva: Kávový dezert na lžičku si snadno připravíte sami

Bavorská káva: Kávový dezert na lžičku si snadno připravíte sami
Máte chuť na kávový dezert? Vyzkoušejte zapomenutý lehký bavorský dezert.

Budete potřebovat:

  • 300 ml smetany
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce espressa nebo filtrované kávy
  • 5 plátků bílé želatiny

Na karamelovou polevu:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky espressa nebo filtrované kávy
  • kávová zrna na ozdobu

Nejprve namočte plátky želatiny do misky se studenou vodou.  Mléko se smetanou přiveďte k varu, ztlumte a přidejte kávu a vanilkový cukr, směs promíchejte a nechte vychladnout. Když je kávové mléko pokojové teploty, přidejte želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Připravte si malé formičky nebo dezertní skleničky a ty směsí naplňte, poté uložte do lednice.

Zdroj: donatellatandelli / Shutterstock

Karamelovou polevu připravíte jednoduše promícháním cukru s 2 lžícemi vody nad plamenem, dokud nevznikne světle hnědý karamel. Poté vmíchejte 2 lžičky kávy a smetanu. Polevu nechte v chladu mírně zatuhnout. Pokud jste zvolili formu, dezert z ní vyklopte a ozdobte polevou a kávovými zrny.

Zdroj:

  • autorský text