Barevný podzim je krásný a romantický, jen kdyby nebylo tolik opadaného listí

Barevný podzim je krásný a romantický, jen kdyby nebylo tolik opadaného listí
Zahrady v těchto dnech hrají všemi barvami a každý den nabízí jiný pohled. Všichni, kdo jsou trošku vysazení na uklizené zahrady, tak stojí před každoroční výzvou. Kam všechno to listí dát? Tradiční pálení už je zakázané, ale i tak je na výběr hned z několika možností.

Opadané listí na zahradě může být cenným zdrojem živin a materiálů, které lze využít hned několika způsoby. Zde je několik nápadů, jak listí efektivně využít:

Kompostování je to nejlepší řešení

dřevěná ohrada pro kompostování
dřevěná ohrada pro kompostování | Zdroj: bluejava / Depositphotos

Listí se dobře rozkládá a je bohaté na uhlík. Ten doplňuje v kompostu obsah dusíku a vyvažuje jeho koncentraci. Ideální je listy nadrtit, což jde docela jednoduše zahradní sekačkou. Pokud je to problém, jde samozřejmě kompostovat i bez drcení. V konečné fázi je vyžadováno smíchat listí s dalšími složkami kompostu (biologický odpad z kuchyně, popel ze dřeva). Pokud se vrstvy listí prokládají jiným materiálem, proces rozkladu je rychlejší.

Čistá listovka

V každé zahradě se najde kout, který není na očích. Listí v čisté formě tak může zetlít bez dalšího biologického materiálu a na jaře (asi za dva roky) poslouží pro vylepšení zahradní půdy. Ideální je udělat třeba ohrádku ze starých palet, aby vítr neroznášel čerstvě pohrabané listí po zahradě. Ke tlení může docházet i v pytlích, do kterých se udělají otvory. Je dobré pohrabané listí prolít vodou, pokud delší dobu neprší.

Listí jako mulč zdarma

listí sbírané z trávníku sekačkou
listí sbírané z trávníku sekačkou | Zdroj: oocoskun / Depositphotos

Je to nejsnadnější řešení, jak dostat listí z trávníku. Jednoduše se pohrabe nebo sebere sekačkou a navrství jako mulč kolem stromů a keřů. Okolo stromů neporoste nějako dobu tráva, chrání kořeny před vysycháním v době dlouhodobého sucha a citlivějším rostlinám listí ochrání kořeny v případě tuhých holomrazů během zimy. I v tomto případě se může listí rozdrtit nebo nechat celé.

Ochrana rostlin před tuhou zimou.

Zimy už nejsou tak drsné, jako bývaly, ale i pár dní holomrazů může celou řadu rostlin poškodit. Listí je ideální a přirozený základ pro snadnou ochranu rostlin. Pokud se ještě na vrstvu listí položí pár větviček z jehličnanů, vznikne odolná a přirozená ochrana záhonů.

Dobrý skutek pro život na zahradě

život na zahradě
život na zahradě | Zdroj: OndrejProsicky / Depositphotos

Na zahradě žije velká skupina živočichů, od drobných a užitečných broučků až po ježky. Ti všichni se musí před zimou chránit a strohé a téměř sterilní zahrady jim moc šancí na přežití zimy nedávají. Nechat tedy pěknou vysokou hromadu listí někde v rohu zahrady se považuje dnes za ekologické a pro mnoho lidí už samozřejmé.

Něco pro slepice

V období, kdy několik dní neprší, lze dobře suché listí použít jako podzimní podestýlku pro slepice. Hlavně ořechově lstí funguje jako přirozená dezinfekce a slepicím prospěje, Navíc, instinktivně se zabaví a budou s nadšením podestýlku donekonečna přehrabávat.

Trochou suchého listí se lze třeba uskladněním do bedýnek v kůlně předzásobit a i andulky nebo papoušci ve voliérách trochu listí do podestýlky ocení.

Zdroje článku: