Těchto 6 rostlin krásně oživí váš balkon nejen během sychravého podzimu

Těchto 6 rostlin krásně oživí váš balkon nejen během sychravého podzimu
Studený a nevlídný podzim nemusí nutně znamenat depresivní šeď, alespoň ne na vašich balkonech. Se správnými rostlinami můžete tento prostor proměnit v barevný ráj. Následující šestice rostlin je pro podzimní výsadbu obzvláště vhodná.

Na co je třeba dát pozor při podzimní výsadbě

Většině druhů z podzimního sortimentu se daří v běžné zemině, tudíž by výsadba na podzim měla být poměrně snadná. Rostliny byste pak měli dostatečně napojit a následně jim dopřávat už jen občasnou zálivku. Hnojení není nutné, jelikož rostliny bývají v chladnějších časech nenáročné. Také lokalita hraje v tomto období menší roli, slunce už koneckonců nesvítí příliš silně. Ujistěte se, že v zimě jsou nádoby dostatečně chráněny před mrazem.

Kráska s lucerničkami

Mochyně židovská se hojně využívá v podzimních aranžmá, jelikož na první pohled zaujme jasně oranžovými až červenými kalichy, které se podobají čínským lampionům. Rostlina je nenáročná na údržbu, avšak mírně jedovatá.

Elegantní sasanka kvetoucí na podzim

Sasanka hupejská díky jemným kvítkům v růžových a bílých barvách se žlutými středy vnese na váš balkon nádech elegance, a to od srpna až do konce října. V prvním roce potřebuje rostlina kvalitní ochranu před zimou.

Sasanka hupejská
Sasanka hupejská | Zdroj: ivusakzkrabice / Depositphotos

Papričky, které okamžitě zaujmou

U okrasné papriky seté to nejsou květy, co potěší vaše oko, ale atraktivní pestré plody, zelené, žluté, fialové nebo třeba červené. K upoutání pozornosti a oživení balkonu se hodí dokonale, navíc se udržuje poměrně snadno.

Všestranná rostlina s legračním názvem

Další rostlinou, která vám na podzim krásně oživí balkon, může být robustní a odolný rozchodník, ačkoli je znám hlavně jako půdopokryvná rostlinka. Báječně se hodí pro skalky, záhony i květináče. Existuje široká škála druhů a kultivarů s různou výškou, strukturou a tvary květů. Silné a šťavnaté listy zadržují vodu, díky čemuž je péče o něj velmi snadná i během horka. Chcete-li přezimovat podzimní nádobu venku, rozchodník je skvělou volbou, protože sušené květy mohou vypadat krásně pokryté mrazem nebo sněhem.

Krásné květy rozchodníku
Krásné květy rozchodníku | Zdroj: sad444 / Depositphotos

Skutečná podzimní klasika

Velice oblíbeným doplňkem podzimních zahrad i balkonů je u nás vřes obecný, zářící i během podmračených dnů. V pozdním létě kvete v růžových a nafialovělých odstínech, občas můžeme objevit i bílé kousky. Uschlé květy zůstávají na rostlinách i po odkvětu, díky čemuž se báječně hodí k dekoračním účelům.

Rozmanité a univerzální netřesky

Netřesk je rod sukulentních rostlin, které jsou stálezelené, takže se můžete spolehnout, že váš venkovní prostor ozdobí zelenými barvami a svěžestí v každém ročním období. Vyberte si několik různých druhů velikostí a odstínů, abyste výsledný květináč učinili co nejzajímavějším. Nádobu umístěte na slunné místo.