Babiččiny rady pro bujné květenství na příští rok

Babiččiny rady pro bujné květenství na příští rok
Mnoho z vás si s radostí zasadíte do zahrádky nějaké okrasné květiny. Vaše babičky mají mnoho osvědčených tipů v rámci zahradničení. Babičky nabyli totiž mnoho zkušeností.

Když si chcete vysadit jak na zahrádku okrasné květiny, můžete si vybrat z nepřeberného množství variant. Pokud fandíte cibulovinám, můžete zvolit například narcisy.

Narcisy

Narcisy jsou nenáročné cibuloviny. Potřebuji trochu slunce a zeminu, která výživná, vlhká a propustná. Měla by být částečně promíchaná s pískem.

Doba výsadby

Narcisy se vysazují od září do prosince. Vhodné místo je pro ně chladná zem, trávník, místo pod stromem nebo trvalkové záhony. Nabízí se i možnost zasazení do květináče na balkon nebo lodžii či terasu.

Babiččiny rady pro bujné květenství na příští rok

Pokud ošetřujete správným způsobem narcisy po odkvětu, mohou načerpat mnoho síly na příští jaro.  Při procesu odstřihnutí je potřeba opatrnosti.

Narcisy kvetou většinou do května, záleží na jednotlivém druhu květiny. Přibližně od června se květina stahuje zpátky do půdy. Pokud zvířata nepřesunou hlízy na jiné místo, mají narcisy šanci příští rok opět bujně kvést. K tomuto výsledku mohou přispět všichni zahrádkáři. Listy z narcisu nestříhejte příliš brzo.

Květiny jako jsou narcisy uchovávají svoje látky po odkvětu ve svých cibulkách, aby příští rok mohly vyrašit v plné síle.  Odkvetlé květenství by mělo být odříznuto společně se stonkem. S listy musíte mít trochu trpělivosti a být opatrní. Listy zůstávají prozatím na květině, aby mohly nabrat energii ze sluníčka do cibulky. Přibližně od června se mohou odstranit i listy, jakmile zežloutnou a oschnou a samy od sebe odpadnou.

Cop z listů

Dalším z babiččiných tipů je zapletení listů do copu. Poté, co se odstřihnete uvadlé květy narcisu, vezměte listy a zapleťte je do copu. Tímto způsobem může cibulka narcisu do posledního momentu žít z listů a listy mohou postupně uvadat, a přitom záhon bude vypadat lépe.

Hnojení narcisů

Ačkoliv není obvyklé hnojit květy, u narcisu jen tento způsob smysluplný. Vhodného hnojivo by mělo mít nižší podíl fosforu. Fosfor je totiž živina, která podporuje především kvetení, a to v této fázi není jež nutné v obvyklém množství. Když přidáte hnojivo okamžitě po odkvětu, může z toho cibulka narcisu mít užitek.

Druhy narcisů

Botanické druhy narcisů mají svou domovinu v jižní Evropě. Našli byste je na teplejších lukách a na horách. V oblasti Středozemního moře a střední Evropy roste asi čtyřicet druhů narcisů. Se šlechtěním začali zahradníci v Anglii, poté v Holandsku.

Nové kultivary pocházejí většinou ze severního Irska, Nového Zélandu a USA. V České republice je existují také šlechtitelé narcisů.

Skupiny narcisů můžeme rozdělit na trubkovité narcisy, velkokorunné  narcisy, malokorunné narcisy, plnokvěté narcisy, triandrus hybridy, cyclamineus hybridy, jonquilla hybridy, tazetta narcisy, poeticus hybridy, bulbocodium hybridy, split corona a colar, ostatní odrůdy, species.

Zdroje článku: