Aby vám růže dělaly radost dlouhodobě aneb prořezávání se nevyhnete

Aby vám růže dělaly radost dlouhodobě aneb prořezávání se nevyhnete
Růže je tou pravou královnou květin a není divu, že se mezi lidmi těší takové popularitě. K tomu, aby její pěstování vedlo dlouhodobě k dobrým výsledkům, je třeba přistupovat k němu správně. Nedílnou součástí je řezání.

Proč prořezávat růže?

Kdo z nás by se chtěl dívat na uschlé růže? Pro každý květ se ale jednou čas naplní a ten už najednou není tím nádherným uměleckým dílem jako předtím. V takovém případě je na místě sáhnout po zahradnických nůžkách. Je ale třeba si uvědomit, že nejde ani zdaleka jen o estetický problém. Růže řežeme nejen kvůli vzhledu, ale především kvůli tomu, že rostlina po odkvětu musí vynaložit výrazně více energie na tvorbu květů nových. A aby toho nebylo málo, tak růže s uschlými květy přímo láká škůdce.

Kdy a jak růže prořezávat?

Pro prořezávání růži platí jedno základní pravidlo, které známe i z jiných oborů lidské činnosti: čím dříve, tím lépe. Skutečně platí, že rychlé odstranění odkvetlých částí umožní snazší a rychlejší růst nových květenství. Hned, jak objevíte první uvadlé květy, začněte s prořezáváním.

A jak správně růže řezat? Květy vždy odstřihávejte tak, abyste s květem odstranili i dva listy, rozhodně ale ne více než čtyři. Střihejte tak, aby na rostlině zůstal list směřující ven ze středu rostliny. Tento list bude pro rostlinu hlavním sběračem světla.

Rozhodně také používejte opravdu dobře nabroušené nůžky, jen s nimi bude řez dostatečně ostrý a nebude rostlinu zbytečně moc poškozovat. Pro své vlastní pohodlí potom nezapomínejte na rukavice.

Prořezávání je důležité, aby vám rostlo nové květenství
Prořezávání je důležité, aby vám rostlo nové květenství | Zdroj: nastyalol2001 / Depositphotos

Co bude dál?

Právě z místa, kde povedete řez, následně vyraší nové výhony a pokud jste řez vedli správně, budou směřovat směrem ven. V opačném případě by docházelo ke křížení a „zamotávání“ jednotlivých výhonů.

Po odstranění zvadlých květů je nejlepším způsobem, jak ještě více podpořit tvorbu nových květů, dodat jim dostatek nových živin. Není samozřejmě nic jednoduššího než se vydat do nejbližšího hobby-marketu nebo zahradnictví a koupit si syntetické hnojivo přímo určené pro podporu růstu růží. Existuje ale i druhá možnost, konkrétně přírodní hnojiva. Možná je máte sami doma.

Takovým přírodním hnojivem může být třeba kávová sedlina, kompost, vaječné skořápky nebo třeba hnojivo z kopřiv. Kávová sedlina je velmi bohatá na dusík, je tak ideálním řešením jakožto doplněk k základnímu hnojivu, kterým může být klasický kompost.

Podobně to platí pro dvojici vaječné skořápky a kopřivové hnojivo. Kopřivové hnojivo lze připravit z jednoho kilogramu kopřiv a deseti litrů vody (ideálně dešťové). Tuto směs nechte stát na teplém místě do doby, kdy přestane pěnit. Vzniklý materiál lze potom před použitím zředit.

Závěr

Zastřihávání odkvetlých růží je nedílnou součástí péče o tyto nádherné rostliny. Důvodů k tomu je vícero, tím nejdůležitějším je potom zdraví a prosperita růžových keřů, které se následně projeví krásnými novými květy a dokonalým vzhledem, který bude obdivovat celé široké okolí.