6 užitečných tipů, díky kterým budete mít ty nejkrásnější muškáty

6 užitečných tipů, díky kterým budete mít ty nejkrásnější muškáty
Muškáty patří mezi oblíbené balkónové květiny. Lze je pěstovat v truhlících, květináčích i v nejrůznějších zavěšených nádobách. Je libo muškáty červené, růžové nebo bílé? Ať už se rozhodnete pro jakékoliv, poradíme vám, jak zajistit, aby zůstaly krásné po celé léto.

1. Slunné stanoviště

Muškáty milují slunce. Původní druhy pelargonií pocházejí z oblasti Kapska v Jižní Africe, a není se tedy čemu divit, že i dnešním moderním odrůdám se daří především na slunci. Chcete, aby muškáty bohatě kvetly? Vysaďte je na slunce.

Speciální tip pro vás: Nemáte-li k dispozici venkovní slunné stanoviště, zkuste pěstovat muškáty převislé, které nevyžadují tolik slunce. Nemáte zahradu ani balkón? Pokud budou mít muškáty dostatek světla, pokvetou vám i uvnitř.

2. Dostatek prostoru

Při výsadbě muškátů se ujistěte, že mají muškáty dostatek místa k růstu. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být nejméně 20 cm.

3. Vhodná zemina

Muškáty mají rády hlinitou a dobře propustnou půdu. Je-li zemina, kterou máte k dispozici příliš těžká, přidejte do ní kompost nebo rašelinu. Pokud vysazujete muškáty do květináčů, nezapomínejte na drenážní vrstvu. Drenážní vrstva se postará o oddělení vody v podmisce nebo na dně nádoby od substrátu.

4. Přihnojujte

Aby vám muškáty bohatě kvetly po celou sezónu, budou potřebovat hodně živin. Přihnojujte je. Použít můžete tekutá hnojiva pro kvetoucí rostliny nebo speciální hnojivo určené přímo pro pelargonie.

Speciální tip pro vás: Pokud patříte mezi milovníky kávy, můžete jako hnojivo použít i kávovou sedlinu.

5. Zalévejte

Muškáty vydrží i pár dnů bez vody, pokud ale chcete, aby bohatě kvetly, zalévejte je co nejvíce. Zalévat můžete hned po ránu, ideálně dešťovou vodou. V horkých letních dnech dopřejte muškátům zálivku i navečer. 

Ovšem pozor, muškáty sice potřebují dostatek vláhy, ale rozhodně nemají rády přemokřenou půdu. Zalévejte tedy s rozvahou, ujistěte se, že přebytečná voda může z květináče odtékat.

Speciální tip pro vás: Pořiďte si květináče nebo truhlíky se zásobníkem na vodu. Nebudete pak muset zalévat každý den.

6. Odstraňujte suché květy

Čas od času nezapomeňte odstranit suché části muškátů. Zbavte se odkvetlých květů a dalších suchých částí.

Pozor, vaše pelargonie může také napadnou škůdce. Nejrozšířenějším škůdcem je molice muškátová. Tento savý hmyz se přisaje na spodní stranu listů a pokud včas nezasáhnete, napadené listy začnou usychat a opadávat. Co udělat, pokud zjistíte, že máte na muškátech molici? Napadené listy odstraňte a použijte chemický postřik. Vyzkoušet můžete také česnek. Stačí, když ho oloupete, stroužky rozříznete a poté je vložíte je do hlíny.

Zdroje článku: