6 rostlin, které ochrání váš balkon před zvědavými sousedy

6 rostlin, které ochrání váš balkon před zvědavými sousedy
Grilování, popíjení kávy či čtení knihy? Ať už na balkoně děláte cokoliv, dopřejte si dostatek soukromí díky vhodně vybraným květinám. Poradíme vám, které rostliny vám dopřejí dostatek soukromí. 

Pelargonie chrání ze shora 

Vhodným způsobem, jak okolním vzděvavcům zabránit k nakukování na váš balkon, je pěstování rostlin nejenom na zemi. Variantou jsou i závěsné rostliny. Tou, kterou lze pěstovat v truhlíku a která zajistí dostatek soukromí předvším z horní strany, je pelargonie převislá. Převislé muškáty jsou známy pro své bohaté květy. I přesto, že rostlina může přezimovat v až 5 °C, pravděpodobně vám přes zimu na balkoně nevydrží. Na jaře můžete pořídit nové rostliny, které zajistí dostatečné množství květů pro vaše soukromí.

Zimostráz je živým plotem také na balkony 

Drobným keřem, který je jako živý plot využíván především na zahradách, je buxus neboli zimostráz. I ten lze pěstovat v květináčích, a tedy jej umístit i na balkon. Protože existuje na desítky druhů, každý si vybere ten svůj. Zimostráz je populární i díky možnosti střihat jej do jakékoliv podoby. 

S bylinkami máte soukromí i koření na vaření 

Abyste vytvořili přírodní stěnu plnou květin, nemusíte nutně pořizovat obrovské rostliny. Variantou je i koupě nebo výroba dřeveného držáku na květináče. V něm je, pokud máte místo s dostatečným stínem, vhodné přes léto pěstovat různé bylinky. Oblíbené jsou například máta, oregáno, bazalka či koriandr. 

Popínavé rostliny vytvoří vzdušnou clonu

Vhodnými rostlinami, které zařídí dostatek soukromí, jsou takzvané popínavky. Tedy popínavé rostliny, které mohou šplhat nejenom po stěnách domů, ale také na vašem balkonu. Jenom nezapomeňte, že tyto rostliny rostou skutečně rychle. A tak je péče o ně opravdu pravidelná. Mezi oblíbené popínavé rostliny patří břečťan. Ten má hned několik výhod. Zeleným zůstává po celý rok. Navíc jej můžete využít jak na balkon, kde praží přímé slunce, tak i na místa, kde je spíše stín. Husté listí zajistí, že k vám nedohlédne žádné sousedovic oko. 

Další oblíbenou popínavou rostlinou, která ale potřebuje dostatečné mnžoství slunce, je vikev. Vikev huňatá vás potěší množstvím nádherných květů. Musíte ale počítat s tím, že se vám kvůli nim na balkonu objeví velké množství různého hmyzu. A to především čmeláků. Zato si hlavu příliš nemusíte lámat se zaléváním. Tato rostlina ocení sucho.

Kromě bambusu jako rostliny můžete využít také předpřipravené oplocení.
Kromě bambusu jako rostliny můžete využít také předpřipravené oplocení | Zdroj: janzwolinski / Depositphotos

Bambus potěší doma i na balkoně

Poslední možností, kterou vám doporučíme, je bambus. Ten může mít, stejně jako další rostliny, své místo i na zahradě. Při pěstování v květináčích na balkoně je jeho výhodou především mrazuvzdornost. Díky ní vám může na balkoně dělat clonu po celý rok. Navíc jej můžete při pravidelném stříhání využít i jako domácí dekoraci.