10 rostlin, které odolají i plnému slunci a my se i v parném létě můžeme kochat rozkvetlou zahradou či balkónem

10 rostlin, které odolají i plnému slunci a my se i v parném létě můžeme kochat rozkvetlou zahradou či balkónem
Každá zahrada či balkon přináší nějaké ty výzvy. Pro některé zahrádkáře je to právě ono plné sluníčko a vysoké teploty, díky kterým musí být při výběru rostlin obezřetní.

V době letních měsíců se v posledních letech často setkáváme přímo s tropickými teplotními hodnotami, a proto si umíme představit, jak je rostlinám, které se jako my, nemohou schovat do stínu. Dobrou zprávou je, že existuje velké množství rostlin, které jsou dostatečně odolné na to, aby se jim dařilo ve vysokých teplotách, a zároveň nejsou tak zranitelné, co se týče intenzity slunečního svitu. Tedy, i pokud je naše zahrada či balkón na místě, kam celé léto tzv. paří slunce, nemusíme zoufat a při správném výběru si i my můžeme užít bohatou květenu po celé léto.

Levandule

S jejími fialově zářivými květy a stříbrozelenými listy se nejsnáze pěstuje právě na plném slunci. Bývá volbou číslo jedna, pokud vybíráme rostliny, které kvetou po dlouhou dobu, a my se o ně nemusíme téměř starat. Svojí vůni i vzhledem si přitáhne nejednoho návštěvníka zahrady, a to především z té hmyzí říše, kdy je levandule častým cílem mnoha opylovačů.  Její předností jsou také její léčivé účinky, které má v oblasti duševního zdraví.

Denivky

Patří mezi nejuniverzálnější rostliny a ty, co Vám nejvíce odpustí prostředí přímého slunce. Jejich květy ve tvaru trubky kvetou v nejrůznějších odstínech barev, včetně žluté, oranžové, růžové a fialové a jsou tak oživujícím doplňkem každé zahrady.

Kopretiny

Jsou sice klasickou trvalkou, ale stále se těší velké oblíbenosti. I přestože snáší přímé slunce, dokáží každé zahradě vtisknout veselý vzhled svými květy připomínajícími sedmikrásku s bílým okvětními lístky a slunečně žlutými středy, které jsou kouzelným symbolem léta.

Rozkvetlé kopretiny vám příjemně rozjasní zahradu
Rozkvetlé kopretiny vám příjemně rozjasní zahradu | Zdroj: mschuppi / Depositphotos

Sléz

Pyšní se svými úžasnými velkými květy a robustním vzhledem. Rostlina totiž může dorůst až do výše 150 cm. Kromě své vizuální přitažlivosti je sléz přímo magnetem pro různé opylovače jako jsou včely či motýli a díky tomu přiláká na naši zahradu tolik potřebný hmyz.

Třapatka

Neboli echinacea je oblíbenou rostlinou našich zahrad po celé generace. Přispívá tomu jistě její léčivý potenciál, který má tato rostlina na celý náš imunitní systém. Svými jasně růžovými květy je pro každou zahradu takovým barevným třeskem.

Rozchodníky

Jejich jednoznačnou výhodou je to, že i když na konci léta všechny ostatní trvalky odkvétají, tyto rostliny přicházejí svým květenstvím na řadu, což kvitují zejména opylovači navštěvující naši zahradu. Vytváří nádherné kopečky růžových květů, které když kvetou, tak téměř zakrývají své listy.

Rostlinky, jejichž velké barevné květy se podobají nařaseným bambulkám. Existuje jich na stovky odrůd a hravě odolají těm největším parnům – to jsou známé a oblíbené jiřiny. Těmto trvalkám to velmi sluší jak o samotě, tak i v trsech.

Jednoznačnou klasikou na každý balkón a zahrádkou jsou muškáty. Rostliny, které milují světlo a potřebují jej, aby se jim dobře dařilo. Ve stínu sice rostou také, ale nekvetou tak bohatě jako na plném sluníčku. Dobrou zprávou je, že nepotřebují ani nadměrnou vlhkost a chvíli Vám prominou, pokud je zapomenete zalévat.

Ibišek

Pocházející z teplého tropického prostředí tvoří dokonalé květy, které milují slunce. Rostlina velmi dobře prosperuje v teplém počasí, ale potrpí si na pravidelnou zálivku a vděčná bude i za pravidelné přihnojování.

Určitě znáte rostlinu, která na první pohled vypadá jako „milión zvonků“. Řeč je o petúnii, která nejlépe roste na plném slunci a snese i trochu sucha. Petúnie je dostupná v nepřeberné paletě barev včetně vícebarevných variant.